Kamote

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
445
Kamote

Među povrćem koje je bilo gost za našim stolom od vremena Velikih geografskih otkrića, prvo mesto prema preferencijama zauzima krompir. Ovo korenasto povrće nudi neverovatan broj opcija za spremanje i stoga mnogo različitih ukusa.

Raznovrsnost u ukusima ne stvaraju samo različiti načini prerade, već i sorte i vrste krompira, koji su sirovina za jela pripremljena od povrća.

Slatki krompir ne može da se svrsta u najpopularnije u Evropi, ali je na američkom kontinentu posebno cenjen. Uveden je i u Polineziji, na Filipinima, u Japanu, Australiji i mnogim drugim mestima.

Na Filipinima postoje različite vrste narandžastog, ljubičastog ili belog mesa i naziv kamote, po kojem je slatki krompir popularan kao ulična hrana. Evo informacija o ovoj sorti porodice krompira.

Opis kamote

Kamote su dikotiledonska biljna vrsta koja pripada porodici Slakovi, odnosno bliže su slakovima nego običnom krompiru. Odlikuje se velikim skrobnim korenom slatkog ukusa u obliku gomolja, koji se koristi kao korenasto povrće. Mladi izdanci i listovi su takođe jestivi kao povrće. Uzgojene sorte slatkog krompira uzgajaju se za rađanje gomolja sa mesom i kožom u različitim varijacijama boje.

Slatki krompir ima daleku vezu sa običnim krompirom. Iako se u nekim delovima Severne Amerike slatki krompir tamnije boje često naziva i jam, ta vrsta ne pripada pravom slatkom krompiru.

Biljka se može definisati kao zeljasta višegodišnja loza sa trouglastim listovima ili listovima u obliku dlana koji se izmenjuju i cvetovima srednje veličine. Njegove stabljike obično puze po tlu i formiraju dodatne korene u svakom čvoru. Listovi su pričvršćeni za stabljiku.

Kamote - slatki krompir

Drška lista je od 13 do 51 cm. Listna ploča je vrlo varijabilna, može biti duga od 5 do 13 centimetara, u obliku srca, kao i u obliku bubrega ili jajeta, zaobljena ili trouglasta, u obliku koplja. Rub može biti ceo, nazubljen ili isečen na 3 do 7 mesta.

Većina površina lista je gola, retko dlakava, a vrh je zaobljen do šiljastog. Listovi su uglavnom zelene boje, ali zbog akumulacije antocijana mogu biti ljubičaste boje. U zavisnosti od sorte, dužina stabljike varira između 0, 5 i 4 metra.

Cvetovi biljke kamota se otvaraju pre izlaska sunca i ostaju otvoreni nekoliko sati. Ujutro se ponovo zatvaraju i počinju da se suše. Jestiva krtola je duga i šiljasta, glatke kože, a u boji varira između žute, narandžaste, crvene, smeđe, ljubičaste i bež boje. Jestiva gomolja je duga i šiljasta, glatke kože, a u boji varira između žute, narandžaste, crvene, smeđe, ljubičaste i bež boje. Sorte slatkog krompira s belim ili bledo žutim mesom su manje slatke i manje vlažne od onih s crvenim, ružičastim ili narančastim mesom.

Kamote u tradiciji hrane

Slatki krompir je deo ishrane u Sjedinjenim Državama veći deo njihove istorije, posebno u jugoistočnom delu. Prosečna potrošnja slatkog krompira po glavi stanovnika u Sjedinjenim Državama iznosi samo oko 1, 5-2 kg godišnje. Narandžasti slatki krompir, koji je najčešći tip, popularniji je od žute i ljubičaste sorte.

Prema studiji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, slatki krompir je najvažnija osnovna hrana koja se uzgaja na poljoprivrednom zemljištu.

Nutritivna vrednost kamote

Slatki krompir kamote

Kuvani slatki krompir ili pečen u kori sadrži 76% vode, 21% ugljenih hidrata, 2% proteina i sadrži zanemarljivu količinu masti.

100 grama pečenog slatkog krompira sadrži 90 kalorija i bogat je vitaminom A, vitaminom C, manganom i vitaminom B6. Kamote je umeren izvor nekih B vitamina i kalijuma.

Sorte slatkog krompira sa tamno narančastim mesom imaju više beta-karotena, pretvorenog u veći sadržaj vitamina A, nakon što ih apsorbuju oni s mesom svetle boje, a njihov uzgoj preovladava u Africi, gde je nedostatak vitamina A ozbiljan zdravstveni problem.

Listovi slatkog krompira su jestivi i mogu se pripremiti kao spanać ili povrće lista repe.

Ugljeni hidrati u slatkom krompiru polako se aprosbuju u organizmu i stoga su pogodna hrana za dijabetičare. Pogodni su i za osobe s artritičnim tegobama, gihtom i astmom. Antioksidansi u sastavu jačaju telo u borbi protiv različitih spoljašnjih agenasa koji uzrokuju bolesti.

U korisne sastojke u sadržaju slatkog krompira treba takođe dodati i vitamin D, gvožđe, natrijum, fosfor, vlakna, bakar, biljni šećer.

Kamote u kulinarskim receptima

Tradicionalno, slatki krompir kao što je kamote služi se pečen sa korom ili kuvan i izgnječen u pire. Može da se doda u rižoto, testeninu ili kari. Po pitanju ukusa kombinuje se sa začinima kao što su limun, beli luk, čili, a takođe odgovarajući tandem čine sa kokosovim mlekom.

Na Filipinima, kamote je popularna ulična hrana poznata kao Kamotekju. Priprema se od komada slatkog krompira, prženog sa premazom karamelizovanog smeđeg šećera. Ovo je savršena topla i hrskava popodnevna užina ili slatki desert u kojem svi mogu uživati u društvu svojih omiljenih slatkih umaka.

Šta je kamotekju?

Kamotekju je popularan filipinski doručak ili ulična hrana. Napravljen je od komada slatkog krompira zvanog kamote, koji su nasečeni, prekriveni smeđim šećerom, a zatim prženi u masti dok se ne karamelizuju. Slično Banankju, ime dolazi od kombinacije dve reči: kamote i roštilj, ali u pripremi roštilj nije uključen.

Umesto toga, kju se odnosi na stil kuvanja, koji se koristi sa tipičnom uličnom hranom na Filipinima. Rezultat je slatki, hrskavi doručak karamelizovanog izgleda koji se lako žvaće. Često se poslužuje na ražnjićima radi lakšeg rukovanja, posebno kada se kupuje od uličnih prodavaca.

Beli slatki krompir je najčešći izbor i daje najbolje rezultate na osnovu testova. Stoga se naziv celog jela, Kamote, poklapa sa percepcijom slatkog belog krompira, pripremljenog kao obrok.

Recepti sa kamoteom - Krompir i kamote

Pečeni slatki krompir

Sastojci za ovo hrskavo iskušenje su:

- ½ kilograma krompira;

- ½ kilograma kamote;

- maslinovo ulje ili ulje;

- mleveni crni biber;

- aleva paprika ili ljuta aleva paprika;

- suvi beli luk;

- mrvljeni čubar ili mrvljeni origano;

-so.

Svi začini su po ukusu.

Priprema:

Krompir i kamote su oljušteni i isčeeni na duge i velike komade. Začinjavaju se maslinovim uljem i začinima i poslože u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Pecite pomfrit 20 minuta u rerni od 250°C. Serviraju se uz omiljenu salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji