Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Karakteristike i kulinarska upotreba paradajza Roma

Karakteristike i kulinarska upotreba paradajza Roma

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
235
Karakteristike i kulinarska upotreba paradajza Roma
Fotografija: Albena Asenova-Piseva

Ako ste ljubitelj paradajza, onda znate šta je paradajz sorte crveni baštenski paradajz, paradajz u obliku suze, čeri paradajz ili svi oni sa srčanim nazivima - paradajz bivolje srce, slonovsko srce, ružičasto srce, belo srce, čokoladno srce itd. U tom smislu, ne možete a da niste čuli za paradajz sorte Roma, koji ćemo vam detaljnije predstaviti u narednim redovima.

Zbog svoje savršene adaptacije na različite klimatske uslove, paradajz sorte Roma se gaji u SAD i Meksiku, kao i u Australiji, Aziji i zemljama na evropskom kontinentu. Zanimljivo je pomenuti da naziv Roma uopšte ne znači da su Rimljani jeli ovaj paradajz. Istina je da nijedan Rimljanin nije mogao da okusi njihovu slatkoću zbog činjenice da je paradajz uopšte ušao iz Novog sveta nakon njegovog otkrića od strane Kristofera Kolumba. Do 16. veka paradajz nije postojao u Evropi.

Paradajz Roma

Čak i nakon što su počeli da se uvoze na Stari kontinent, malo je verovatno da bi se ijedan stanovnik Rima usudio da ih proba, jer pripadaju takozvanoj vrsti sorte Beladona (slično krompiru i patlidžanu, koji su se gajili u Istočnoj Aziji i Evropi), koje su izuzetno otrovne. Pretpostavlja se da su mnoge rimski pape i carevi umrli (namerno otrovani) od Beladone, uključujući i Oktavijana Avgusta. Ko bi se usudio da proba bilo koji paradajz, a kamoli da se zapita koja je sorta bila?

Vraćamo se na temu paradajza Roma.

Paradajz Roma je izuzetno prilagodljiv klimatskim uslovima, retko je izložen bolestima i istovremeno daje mnogo plodova. Posebno je popularan u Australiji, Rusiji, Holandiji i mediteranskim zemljama. Gaji se bez ikakvih problema na otvorenom, ali ako se nalazi u regionima gde noću dolazi do pada temperature, bolje ga je saditi u plasteniku.

Paradajz Roma ima jarko crvenu boju i blago duguljast oblik. Prosečna težina plodova je oko 80 g, a pojavljuju se na granama, po nekoliko komada.

Poput skromne veličine paradajza, grmovi koji im daju život su malih dimenzija, retko dostižući visinu veću od 0, 8 m. Od sadnje od 1 kvadratnog metra možete dobiti preko 10 kg žetve.

Sušeni paradajz Roma

Kulinarska upotreba paradajza sorte Roma je veoma široka, ali je verovatno najpoznatiji po tome što se koristi za pravljenje konzervi paradajza, paradajz pirea, kečapa i svih vrsta sosova od paradajza. Može se zamrznuti bez gubitka hranljive vrednosti ili ukusa, kao i sušiti. U stvari, većina majstora kuvara preporučuje upotrebu sorte Roma ako želite da imate sušeni paradajz za zimu.

Neki ljudi smatraju da Roma nije posebno pogodan za pravljenje salata, ali to je predmet značajne debate. Na kraju, ali ne i najmanje važno, treba naglasiti da su posebno izdržljivi i da se mogu čuvati veoma dugo u svežem stanju, tj. možete ih koristiti za svoju omiljenu salatu u vreme kada je sezona tradicionalnog paradajza već prošla. U praksi, paradajz Roma je odličan za sve kulinarske svrhe i ako ga još niste „upoznali“, krajnje je vreme da to učinite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest