Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo zelenu prehrambenu boju u kućnim uslovima

Kako da napravimo zelenu prehrambenu boju u kućnim uslovima

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
38126
Kako da napravimo zelenu prehrambenu boju u kućnim uslovima

Domaća zelena prehrambena boja je odličan način da dodate prirodnu i živu boju vašim desertima bez upotrebe veštačkih boja.

Pravljenje zelene prehrambene boje kod kuće je jednostavno i obezbeđuje da koristite samo čiste i zdrave sastojke. Zelena boja je takođe odličan način da ukrasite izgled svojih kolača i učinite ih još ukusnijim.

Evo kako da napravite domaću zelenu prehrambenu boju:

Sastojci za domaću zelenu prehrambenu boju

Pre nego što pređemo na konkretne recepte, važno je razumeti zašto je odabir sastojaka ključan za pravljenje kvalitetne zelene prehrambene boje za kolače. Prirodni proizvodi kao što su spanać, peršun, mača (matcha) čaj i drugi bogati su hlorofilom i drugim pigmentima koji boji daju prirodnu i jarko zelenu boju. Osim toga, puni su vitamina i minerala koji dodaju zdravu korist vašim poslasticama.

Korišćenje spanaća za zelenu boju

Jedan od najpopularnijih načina za pripremu zelene prehrambene boje je korišćenje spanaća. Spanać je bogat hlorofilom, koji mu daje intenzivnu zelenu boju. Za pripremu boje biće vam potrebno oko 200 grama svežeg spanaća. Prvo dobro operite spanać i stavite ga u blender.

Dodajte malo vode i pasirajte dok ne postane glatka smesa. Procedite sok kroz finu cediljku ili gazu. Dobijena tečnost je vaša zelena boja, koju možete koristiti direktno ili redukovati prokuvavanjem za intenzivniju boju. Redukovanje soka pomaže u povećanju koncentracije pigmenta i postizanju zasićenije boje.

Korišćenje peršuna za zelenu boju

Zelena boja od peršuna

Peršun je takođe odličan izvor prirodne zelene boje za vaše sveže slatkiše. Za ovu metodu biće vam potrebno oko 100 grama svežeg peršuna.

Peršun operite i isecite na krupnije komade. Stavite ga u blender i dodajte malo vode, pa pasirajte dok ne postane glatka smesa. Dobijenu smesu procedite kroz finu cediljku ili gazu da izvučete zeleni sok. Dobijena zelena boja je spremna za upotrebu u raznim konditorskim proizvodima. Peršun dodaje blago začinjen ukus, koji može dodati zanimljiv preokret vašim desertima.

Korišćenje mača (matcha) čaja za zelenu boju

Mača (matcha) čaj je prah od listova zelenog čaja, koji daje intenzivnu zelenu boju i fini ukus. Da biste napravili zelenu prehrambenu boju od mača čaja, biće vam potrebno oko 1-2 kašičice matča praha. Pomešajte maču sa malom količinom vrele vode da se dobro rastvori.

Ova mešavina se može direktno koristiti za bojenje kremova, glazura i drugih konditorskih proizvoda. Mača čaj je odličan izbor ako želite da dodate ne samo boju već i lagani ukus zelenog čaja. Pored toga, mača je bogata antioksidansima, što vaše deserte čini ne samo lepim, već i zdravim.

Korišćenje hlorofilnog praha za zelenu boju

Hlorofil u prahu je još jedna alternativa za pripremu zelene boje za kolače. Ekstrahuje se iz raznih zelenih biljaka i izuzetno je koncentrisan. Da biste koristili hlorofil u prahu, rastvorite malu količinu u malo vode dok ne dobijete željeni intenzitet boje. Ovo je posebno korisno kada želite da dodate boju bez promene ukusa vaših deserata.

Zelena boja od mača čaja

Kako da sačuvate zelenu boju?

Jednom kada napravite svoju domaću zelenu boju za hranu, važno je da znate kako da je pravilno skladištite. Prirodne boje imaju kraći rok trajanja od veštačkih, pa se preporučuje čuvanje boje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i upotreba u roku od nedelju dana. Za duže skladištenje, boju možete zamrznuti u malim kalupima za led i koristiti po potrebi. Zamrznuta boja može biti zgodna kada vam je potrebna samo mala količina za mali projekat.

Za šta koristiti zelenu boju za hranu?

Domaća zelena prehrambena boja se može koristiti u brojnim receptima, uključujući kremove, glazure, torte, peciva i slepljene kolačiće. Da biste dobili ravnomernu boju, postepeno dodajte boju i dobro promešajte.

Imajte na umu da prirodne boje mogu malo da izmene ukus vaših deserata, pa eksperimentišite sa količinom da biste postigli željeni balans boje i ukusa. Pažljivo koristite boju kako ne biste prebojili deserte i sačuvali estetiku i ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest