Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravimo sajder

Kako da napravimo sajder

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Sajder od jabuke

Najrasprostranjeniji je sajder od jabuka. On se dobija fermentacijom soka od jabuka bez korišćenja kvasca. Rezultat toga je lagan alkoholni napitak - oko 7 gradi - lepe boje ćilibara.

Sajder je veoma popularan u Francuskoj i Španiji. Domaći sajder je ukusan i topao i hladan. Kda je topao, u njega se dodaje cimet, karanfilić i drugi začini.

Za pripremu sajdera su potrebne jabuke koje su malo kiselije. Sečemo ih na komade i sameljemo. Dobijenu retku kašu stavljamo u flašu sa širokim grlom, punimo dve trećine njenog obima ili stavljamo u nemetalnu posudu.

Dodajemo šećer - 150 g na kigloram kaše od jabke. Pokrivamo gazom i ostavljamo na toplom. Četvrtog dana komadi jabuka će isplivati. Sok procedimo, koamde iscedimo i sok dodajemo u proceđeni.

Topao sajder

Dodajemo šećer - po 100 g na svaki litar soka. Prelivamo u flaše, pokrivamo gazom i ostavljamo 20 dana da konačno fermentiše. Nakon toga konzumiramo.

Možete pripremiti i brz sajder.

Sajder od kruške

Potrebni sastojci: 12 jabuka srednje veličine, kiselog ukusa, 1 pomorandža, 1 šolja smeđeg šećera, prstohvat cimeta, 2 pstohvata muskatnog orašćića, 4 karanfilića, voda.

Jabuke i pomorandže sečemo na komade. Možemo da ih ne ljuštimo, nego samo dobro da ih operemo. Stavljamo u veliku šerpu. Dodajemo šećer, koji možemo povećati po ukusu.

Dodajemo sve začine i prelivamo vodu tako da ostane dva prsta iznad voća. Kuvamo oko sat vremena na tihoj vatri bez poklopca. Ako je potrebno dodajemo toplu vodu.Nakon toga poklapamo, smanjujemo vatru i ostavljamo da još 30 minuta.

Uz pomoć štapnog miksera pasiramo voće i nakon toga sajder se kuva dok njegova boja ne postane tamnija. Nakon što se ohladi, proceidmo i serviramo dok je još topao. Možemo čuvati u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

2
50
40
31
20
11
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308620
Korisnik#308620
11.12.2021 04:28
Kako misliš da se fermentacija obavlja bez kvasca?? Divlji kvasci su prisutni svuda, posebno na kori jabuka i kad naiđu na povoljne uslove počinju da se hrane šećerima i razmnožavaju. To što nisi dodala neke kultivisane sorte kvasaca i što ih ne vidiš u vazduhu, ne znači da ti nisu prisutni u soku od jabuke, samo što ti u ovom slučaju fermentaciju obavljaju divlji kvasci dosta lošijeg kvaliteta.
7 gradi nikako nije lagan alkoholni napitak i nije ga moguće dobiti fermentacijom, osim specijalnim sojevima kvasaca koji se namenski nabavljaju i dosta su skupi, i u kontrolisanim uslovima. Jedan grad ima 2,46 procenata alkohola (ili stepeni alkohola). 7 gradi je preko 17% alkohola. Takvo alkoholno piće nije moguće dobiti običnom fermentacijom opisanom u tekstu jer kvasci preživljavaju u koncentraciji alkohola do nekih 13-15%. Nakon toga ih alkohol ubija i dalja fermentacija se zaustavlja.
Za sajder se moraju koristiti slatke jabuke zbog šećera a dodaju se i kiselije zbog balansa ukusa, ali nikako se ne koriste samo kisele jabuke jer se onda zaista mora dodati šećer kao u tvom receptu. Šećer se ne dodaje jer dobijaš veštački proizvod lošeg kvaliteta. Ako imaš kvalitetne jabuke, one bi morale imati i više nego dovoljno šećera za fermentaciju.
0
0