Najrasprostranjeniji je sajder od jabuka. On se dobija fermentacijom soka od jabuka bez korišćenja kvasca. Rezultat toga je lagan alkoholni napitak - oko 7 gradi - lepe boje ćilibara.
Sajder je veoma popularan u Francuskoj i Španiji. Domaći sajder je ukusan i topao i hladan. Kda je topao, u njega se dodaje cimet, karanfilić i drugi začini.
Za pripremu sajdera su potrebne jabuke koje su malo kiselije. Sečemo ih na komade i sameljemo. Dobijenu retku kašu stavljamo u flašu sa širokim grlom, punimo dve trećine njenog obima ili stavljamo u nemetalnu posudu.
Dodajemo šećer - 150 g na kigloram kaše od jabke. Pokrivamo gazom i ostavljamo na toplom. Četvrtog dana komadi jabuka će isplivati. Sok procedimo, koamde iscedimo i sok dodajemo u proceđeni.
Dodajemo šećer - po 100 g na svaki litar soka. Prelivamo u flaše, pokrivamo gazom i ostavljamo 20 dana da konačno fermentiše. Nakon toga konzumiramo.
Možete pripremiti i brz sajder.
Potrebni sastojci: 12 jabuka srednje veličine, kiselog ukusa, 1 pomorandža, 1 šolja smeđeg šećera, prstohvat cimeta, 2 pstohvata muskatnog orašćića, 4 karanfilića, voda.
Jabuke i pomorandže sečemo na komade. Možemo da ih ne ljuštimo, nego samo dobro da ih operemo. Stavljamo u veliku šerpu. Dodajemo šećer, koji možemo povećati po ukusu.
Dodajemo sve začine i prelivamo vodu tako da ostane dva prsta iznad voća. Kuvamo oko sat vremena na tihoj vatri bez poklopca. Ako je potrebno dodajemo toplu vodu.Nakon toga poklapamo, smanjujemo vatru i ostavljamo da još 30 minuta.
Uz pomoć štapnog miksera pasiramo voće i nakon toga sajder se kuva dok njegova boja ne postane tamnija. Nakon što se ohladi, proceidmo i serviramo dok je još topao. Možemo čuvati u frižideru.
Komentari
7 gradi nikako nije lagan alkoholni napitak i nije ga moguće dobiti fermentacijom, osim specijalnim sojevima kvasaca koji se namenski nabavljaju i dosta su skupi, i u kontrolisanim uslovima. Jedan grad ima 2,46 procenata alkohola (ili stepeni alkohola). 7 gradi je preko 17% alkohola. Takvo alkoholno piće nije moguće dobiti običnom fermentacijom opisanom u tekstu jer kvasci preživljavaju u koncentraciji alkohola do nekih 13-15%. Nakon toga ih alkohol ubija i dalja fermentacija se zaustavlja.
Za sajder se moraju koristiti slatke jabuke zbog šećera a dodaju se i kiselije zbog balansa ukusa, ali nikako se ne koriste samo kisele jabuke jer se onda zaista mora dodati šećer kao u tvom receptu. Šećer se ne dodaje jer dobijaš veštački proizvod lošeg kvaliteta. Ako imaš kvalitetne jabuke, one bi morale imati i više nego dovoljno šećera za fermentaciju.