Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ukusne tajne kiselog kupusa

Ukusne tajne kiselog kupusa

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
28
Ukusne tajne kiselog kupusa
Fotografija: Vanya Georgieva

Kiseli kupus je proizvod koji je veoma karakterističan za balkance i volimo da ga jedemo zimi. Kažu da postaje lepo samo kada se napravi na Balkanu. Mnogo emigranata govori da su probali da naprave kiseli kupus u drugim zemljama, ali bezuspešno.

Ali u čemu je tajna kiselog kupusa?

Jedna od tajni kiselog kupusa su njegov neosporni korisni kvaliteti. Sadrži mnogo vitamina, među kojima su vitamin A, B, C i K. Veoma dobro utiči na gastrointestinalnu mikroflor, jer sadrži mnogo korisnih vlakana i mikroorganizama.

Da bi se dobio ukusan i lep kupus, on treba da se stavi posle Mitrovdana ili početkom novembra. Tako će biti spreman za Božićne praznike i moći ćete da ga konzumirate.

Kako se pravi kiseli kupus?

Treba vam kupus i recept. Međutim, ovde neke stvari nisu veoma jasne i određene. Postoji na stotine recepata za spremanje kiselog kupusa i svaki tvrdi da je najbolji. U opštim crtama princip je jedan - zelje se stravlja u kacu, prelije se salamurom. Salamura se pravi od vode i soli - možete staviti običnu, morsku, mnogo je varijanti.

Obično se pravi u odnosu oko 40 grama soli na litar vode. Već prema sopstvenim željama možete dodati različite proizvode - kao na primer voće, kako bi se dobila boja, ili proizvode koji će ga brže učiniti dobrim za konzumaciju. Kiseli kupus obično bude gotov za 30-40 dana. Ali sve zavisi od toga koliko često ste ga pretapali i na kojoj temperaturi ga držite.

Ukusne tajne kiselog kupusa

Veoma poznata tajna za ukusan kiseli kupus je da ga pretače muškarac u porodici. To treba da radi svako veče, ali bez svoje supruge. Legnda kaže da je pretakanje kiselog kupusa za muškarca slađe od njegovog medenog meseca.

Da bi bilo lepo, treba svako veče da se pretače tokom mesec dana. Ali ako nemati ni vremena ni želju za tim, možete pratiti drugi isprobani princip. Da ga pretačete svakog dana tokom jedne sedmice, nakon toga tokom dana ili dva puta nedeljno.

Međutim, neki smatraju da će se kupus ukiseliti i bez te procedure.

Kako da sačuvamo kiseli kupus duže vreme?

Ako u kacu stavite 1-2 glavice rena, zagarantovaćete dugotrajno očuvanje čvrstoće i ukusa kiselog kupusa. S obzirom da se koren glavice kupusa najbrže rasturi, kada napravite razreze, u njih stavite prstohvat soli, kako biste usporili taj proces.

Na kojoj temperaturi se čuva kiseli kupus?

Temperatura na kojoj treba da se čuva je maksimum 10 stepeni da ne bi ukislo. Koristi se rečni kamen zbog čistoće, oblika i izdržljivosti slanog rastvora. On je gladak i osim što nema blata i peska na njemu, nema ni štetnh elemenata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest