Ako se pitate kako da očuvate masline ukusnim i mirisnim duže vreme, pogledajte neke male trikove koji će vam pomoći.
Prerađene i rinfuz masline, koje se prodaju u komercijalnim lancima mogu se držati u frižideru nekoliko dana. Ako želite da masline duže budu sveže, pogledajte kako da ih marinirate.
Za pola kilograma maslina smesa je sledeća: 1 kašičica ruzmarina ili majčina dušica, 2 kašike jabukovog sirćeta, 2-3 lovorova lista, 1-2 čena belog luka, isečenog na tanke kriške, rendana kora od 1 limuna, 1 srednji luk, 4-5 kašika maslinovog ulja.
Sve proizvode bez sirćeta i maslinovog ulja stavite u odgovarajuću posudu. To može biti tegla sa poklopcem na navoj ili posuda. Luk isecite na kolutove, beli luk sitno iseckajte i stavite na dno. Pomešajte sirće i maslinovo ulje i umutite ih u zatvorenoj flaši.
Na masline stavite začine i prelijte ih mešavinom maslinovog ulja i sirćeta. Ako je potrebno, dodajte još maslinovog ulja da pokrijete masline. Čuvajte ih u frižideru.
Ako želite da čuvate manju količinu maslina, pogodna je sledeća marinada: 1 kašika suvog bosiljka, 2 kašike jabukovog sirćeta, 4 kašike maslinovog ulja. Stavite smesu u teglu sa zavrtnjem, snažno protresite da se sastojci dobro izmešaju. Ponovo držite masline u marinadi u frižideru dok ih potpuno ne pojedete. Možete ih čuvati i samo u maslinovom ulju.
Prema jednom grčkom receptu, prvo se potope jedan dan u vinskom sirćetu, a zatim prebace u teglu sa maslinovim uljem. Imajte na umu da će tako biti malo kiselije, ako ste ljubitelj ovog ukusa, ovo je vaš način čuvanja maslina.
Ako volite ljuto, pogledajte sledeći recept za pikantne marinirane masline.
Masline oko 700 g, 500 ml maslinovog ulja, 80 ml balzamiko sirćeta, 5 suvih ljutih papričica, 1 limun i 4 čena belog luka.
Uzmite veliku teglu od 1, 25 litara i prelijte je toplom vodom. Stavite masline. Oljuštite beli luk i prepolovite čenove, a koru od limuna isecite i podelite na tri uske trake. U malom tiganju zagrejte maslinovo ulje, sirće, paprike i beli luk, koru od limuna.
Ovom vrelom smesom prelijte masline tako da budu potpuno pokrivene. Ostavite razmak od 1 cm između maslina i poklopca. Teglu dobro zatvorite, konzumirajte nakon 3 dana. U ovom obliku, mogu se čuvati 3 nedelje u frižideru.
Pogledajte takođe kako se konzerviraju masline, kako možete odsoliti masline/undefined ili naučiti kako da napravite masline u salamuri.
Komentari