Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Konzerviranje maslina

Konzerviranje maslina

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Masline

Konzerviranje hrane je proces obrade, koji pomaže da se zaustavi ili odloži njihovo kvarenje, gubitak kvaliteta, rok trajanja ili nutritivne vrednosti. Na ovaj način moguće je duže čuvati namirnice.

Konzerviranje obično sprečava rast bakterija i gljivica, kao i drugih mikroorganizama. Takođe se sprečava oštećenje izgleda. Postoje mnoge tradicionalne metode konzerviranja hrane, koje ograničavaju energetske sirovine i smanjuju ugljenični otisak.

Održavanje ili stvaranje nutritivne vrednosti, teksture i ukusa je važan aspekt konzerviranja hrane, iako su se, istorijski gledano, neke metode promenile. U mnogim slučajevima, ove promene se uvode radi boljeg očuvanja željenih kvaliteta.

Jedan od najvećih delikatesa, koji podležu konzerviranju, su masline. Evo recepta za to:

Potrebni sastojci: 2 kg maslina, 1, 25 litara vode, 3 kašike kuhinjske soli, 600 mililitara sirćeta, 4 čena belog luka, sitno iseckanog, 4 kašičice origana, sušenog, 1-4 male crvene ljute papričice, 12 kašika maslinovog ulja

Način pripreme:

Za ovu količinu biće vam potrebne 4 velike staklene tegle, oprane i sterilisane vrelom vodom. Masline se blago zgnječe, najbolje sa krupnim rečnim kamenom, dok jedan kraj na jednoj strani ne napukne. Druga opcija je da napravite tri reza na svakoj od drške do vrha. Ovo pomaže u oslobađanju njihovog soka. Ostavljaju se nedelju dana da se namaču u slanoj vodi, koja se menja svakog dana.

Posle nedelju dana:

Ocedite vodu i operite masline. Stavite ih u čiste staklene tegle. Dodajte so i sirće. Dodajte ljute paprike, sitno iseckane, beli luk i origano. Na kraju se prelije maslinovim uljem.

Za otprilike 3 do 4 nedelje, masline su spremne.

Pogledajte i kako možete napraviti masline u salamuri, hrskave marinirane masline ili naučite kako sačuvati masline u kućnim uslovima.

Evo nekoliko saveta za mariniranje maslina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni