Školjke spadaju u omiljene morske plodove i zahvaljujući farmama školjki mogu se konzumirati i tokom zime. U svakom slučaju, najbolje je da ih konzumirate sveže i dobro očišćenje, ali u većini slučajeva se to ispostavilo kao nemoguće.
Iz toga razloga ćemo vam dati nekoliko saveta kako da čuvate školjke tokom zamrzavanja i konzervisanja.
Čuvanje školjki u frižideru.
Najbolje je da ih jedete odmah kad ih kupite. Ako nemate tu mogućnost, treba da ih uvijete u pokvašen papir ili krpu i da ih čuvate u frižideru ne više od 2 dana.
Ne treba čvrsto da ih uvijete da bi mogle da dišu, ali i da ne stavljate na gornje police gde je temperatura frižidera niža. Najbolji je deo gde stoje voće i povrće.
Zamrzavanje u zamrzivaču
Najlakši način zamrzavanja je da ih stavite da vru 5 minuta u posoljenoj vodi dok se ne otvore. Nakon toga ocedite mesnati deo, ocedite i zamrznite na plehu ili ravnoj posudi posebno, zato što će se u protivnom zalepiti jedna za drugu.
Kada se dovoljno zamrznu možete ih izvaditi i stavite u najlon kesu, pazite da ne ostane vazduha između njih. Možete zamrznuti školjke i već skuvane po vašem omiljenom receptu, ako stoje dugo u frižideru, kvalitet ukusa se pokvari.
Čuvanje školjki konzervisanjem
Postoje razni recepti za konzervisanje školjki. Prosto rečeno, one se konzervišu kao riba, u teglama u kojima su zatvorene, treba da se sterilišu ne manje od 40 minuta. Lak i brz način za konzervisanje je nakon što skuvate školjke i izvadite meso, operete dobro hladnom vodom.
Nakon togao ocedite i poređajte u tegle Napunite do pola sirćetom i pola maslinovo ulje, tako da maslinovo ulje ostane odozgo.
Po želji možete dodati začine, biber, lovorov list, mirođiju itd. Nakon što hermetički zatvorite tegle i stavite da se kuvaju 40 minuta.
Komentari