Iako znamo koliko su korisni za naše zdravlje, ne volimo svi da konzumiramo korenasto povrće u sirovom stanju. Ovde ću vam pokazati kako ih možete marinirati, tako da se osladi i onima koji su prefinjeni.
Ne radi se o konzervisanju - za to postoje posebni recepti. Dobro je samo da marinirate korenasto povrće, da ostavite nekoliko sati na hladnom (najbolje 12) i posle sa zadovoljstvom da ih jedete.
Saveti za mariniranje korenastog povrća.
Marinirana šargarepa
- Šargarepa, jedno od povrća koje se najviše koristi od nas, marinira se najbolje u marinadi pripremljenoj od maslinovog ulja, sirćeta, soli, šećera i bibera. Dobro je da ih kuvate u vodi, sirćetu i soli koliko da omekšaju i posle da marinirate.
Koktel šargarepe
- Možete pripremiti i koktel šargarepe, koje je takođe dobro da budu prethodno potopljene u marinadu, koja se prirpema od soja sosa, soka od limuna, soli i malo vode. Oljuštite šargarepu, isecite na štapiće, prelijte marinadom i ostavite tako oko 1 sat. Kad ih servirate u čašu, sipajte malo tečnsoti da mogu da se začinjavaju.
Marinirana cvekla
- Cvekla je jedna od najpoštovanijeg korenastog povrća u Rusiji, može da se marinira u smesi od sirćeta, šećra i soli. Primerne proporcije za 500 g cvekle su 100 ml sirćeta. 50 g šećera i 50 g soli. Cvekla je potrebno da se skuva, oljušti iseče ili na krugove, ili na kockcie i poređa u tegle. Dobijenu marinadu stavimo da provri sa malo vode i njom se preliva gotova cvekla. Nakon oko 5 sati je upila mirise, ali najbolje da ostavite na hladnom 24 sata i onda da je konzumirate;
Marinirani celer
- Drugo korenasto povrće koje možemo naći svuda kod nas je celer. Da bismo dodali raznovrsnost na trpezu, ovde ćemo vam pokazati kako se marinira ceo na grčki način. U šerpu sipamo malo vode, maslinovo ulje, sok od limuna, beli biber, majčinu dušicu i celer (svež) i dodajte so po ukusu. Sve promešajte i stavite celer, oljušten i isečen po dužini. Stavite da provri i ostavite tako na vatri oko 10 minuta, da bi celer mogao da upije začine. Kad se sve ohladi, stavite u frižider i nakon ok o24 sata možete uživati u mariniranom celeru na grčki način.
Pogledajte i sve naše ukusne recepte sa korenastim povrćem.
Komentari