Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese kod kuvanja žita (pšenice)

Finese kod kuvanja žita (pšenice)

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
64
Kuvano žito
Fotografija: Sevdalina Irikova

Žito /ili pšenica/ je veoma korisna kultura. Može se jesti u kombinaciji sa cimetom, šećerom u prahu, suvim voćem ili orasima. Odlična je za doručak, čak je i sastojak dijeta za čišćenja organizma i dijeta za mršavljenje. Postoje i finese, iz kojih ćemo naučiti kako da kuvamo žito.

Da bi se pšenica brže skuvala, dobro je da se dan ranije potopi u vodu. Sutradan se stavi u posudu sa novom vodom i kuva dok zrna ne popucaju i dok ne omekša.

Nakon što se skuva, pokrije se poklopcem i ostavi da upije preostalu vodu. Zatim se može začiniti po želji - orasima, vanilom, šećerom i vrlo pogodnim začinom cimetom.

Takođe možete izmrviti keks, dodati sveže voće kao što su banana, kivi i drugo, zasladiti medom, što je veoma korisno.

Žito

Važan je odnos vode i žita, a to je 1 deo žita i 4 dela vode. Kada voda proključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka.

Kuvano žito sa suvim grožđem i cimetom

Potrebni proizvodi:

žito - 500 g (pšenica belija)

cimet - 1 kašičica

orasi - 1 šolja, mleveni

šećer u prahu po ukusu

keks - 1 pakovanje, običan

vanila - 1 pakovanje

suvo grožđe - 100 g

limun - 1 komad, narendana korica

Način pripreme:

Kuvana pšenica

Pšenica se potopi uveče, a zatim kuva dok ne omekša, prateći gore opisane suptilnosti. Zatim se aromatizira orasima, korom limuna, mlevenim keksom, cimetom, suvim grožđem, šećerom u prahu i vanilom. Dobro se promeša. Po želji se može dodati još šećera u prahu.

Takođe pogledajte kako se pravi žito za pomen, da li je korisno jesti žito i šta je pšenica belija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni