Žito /ili pšenica/ je veoma korisna kultura. Može se jesti u kombinaciji sa cimetom, šećerom u prahu, suvim voćem ili orasima. Odlična je za doručak, čak je i sastojak dijeta za čišćenja organizma i dijeta za mršavljenje. Postoje i finese, iz kojih ćemo naučiti kako da kuvamo žito.
Da bi se pšenica brže skuvala, dobro je da se dan ranije potopi u vodu. Sutradan se stavi u posudu sa novom vodom i kuva dok zrna ne popucaju i dok ne omekša.
Nakon što se skuva, pokrije se poklopcem i ostavi da upije preostalu vodu. Zatim se može začiniti po želji - orasima, vanilom, šećerom i vrlo pogodnim začinom cimetom.
Takođe možete izmrviti keks, dodati sveže voće kao što su banana, kivi i drugo, zasladiti medom, što je veoma korisno.
Važan je odnos vode i žita, a to je 1 deo žita i 4 dela vode. Kada voda proključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka.
Kuvano žito sa suvim grožđem i cimetom
Potrebni proizvodi:
žito - 500 g (pšenica belija)
cimet - 1 kašičica
orasi - 1 šolja, mleveni
šećer u prahu po ukusu
keks - 1 pakovanje, običan
vanila - 1 pakovanje
suvo grožđe - 100 g
limun - 1 komad, narendana korica
Način pripreme:
Pšenica se potopi uveče, a zatim kuva dok ne omekša, prateći gore opisane suptilnosti. Zatim se aromatizira orasima, korom limuna, mlevenim keksom, cimetom, suvim grožđem, šećerom u prahu i vanilom. Dobro se promeša. Po želji se može dodati još šećera u prahu.
Takođe pogledajte kako se pravi žito za pomen, da li je korisno jesti žito i šta je pšenica belija.
Komentari