Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo kolač i domaće slatkiše?

Kako da čuvamo kolač i domaće slatkiše?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
224
Ekleri

Za specijalne prilike ili godišnjice pripremamo slatkiše i torte u izobilju. Na kraju krajeva to je glavni simbol praznika da bi se podigno raspoloženje i da se napravi praznična atmosfera. U njima se nalate orašasti plodovi, čokolada, kremovi, voće itd, ali ti sastojci su odgovorni za rok upotrebe.

Kolač i slatkiši sa pavlakom treba da se čuvaju na temepraturi od +2 do +6 stepeni Celzijusa, a rok trajanja zavisi od toga sa kojim sastojcima su pripremljeni. Na visokoj temperaturi njihov rok trajanja će biti značajno smanjen.

Preporučuje se:

- Da se čuva samo u frižideru;

- Da se priprema neposredno pre upotrebe;

- Da se koriste kvalitetni proizovid;

Ali imajte u vidu da slatkiši upijaju mnogo stranih mirisa, posebno ribe, mesa i kobasica. Zato upakujte vaš slatkiš u kutiju za čuvanje, koja će štititi vaš proizvod od spoljašnjih uticaja.

Ako slatkiši sadrže krem, pavlaku, sitan sir ili smesu kremova, rok trajanja tih sastojaka je 18 sati od datuma proizvodnje. Slatkiši sa kiselim mlekom, krem sirom, voće, želeom, sufle, mogu da se čuvaju i do 72 sata pod uslovom da ne sadrže krem. ako sadrže krem onda je rok trajanja smanjen do 18 sati, a ako sadrže pavlaku - do 6 sati.

Suvi biskviti i kolači mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi, ali imajte u vidu da su na hladnom ovi proizvodi bolji.

Najnoviji način čuvanja je zamrzavanja. Ova metoda se dugo koristi u poslastičarnicama i restoranima, u kućnim uslovima se to ne radi. Ali nakon što praznični dan prođe i deo slatkiša ostane, na taj način ćete ga sačuvati svežim duže vremena.

Pogledajte još kako da čuvate voće pravilno i kako se čuva različita vrsta hrane i šta je pravilno čuvanje začina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni