Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako raste avokado?

Kako raste avokado?

Petra VasilevaPetra Vasileva
Početnik
9
Kako raste avokado

Avokado je voće koje potiče iz Južne Amerike. Za hranu su ga koristili drevne Maje i Asteci, koji su ga zvali Nahuatl. U prevodu ova reč označava testise, a njegovo ime je verovatno dato zbog sličnosti avokada sa ovim anatomskim organom.

Mnogi ljudi misle da je avokado listopadno drvo, ali u stvari avokado raste na zimzelenom drveću zvanom Persea Americana. Dostiže visinu od 10 do 16 metara. Najbolje uspeva na zemljištu bogatom glinom, peskom i krečnjakom. Važno je imati dobru drenažu jer drvo ne voli vlagu.

Gde se uzgaja avokado?

Gajenje avokada

Danas se zbog široke rasprostranjenosti ovog zelenog voća gaji uglavnom na farmama. Najveći proizvođač na svetu je Meksiko, a slede SAD, Peru i druge zemlje Latinske Amerike. Kultivisani avokado gaji se i u Africi, Australiji i drugim suptropskim podnebljima.

Koliko dugo sazreva avokado?

Ono što je posebno važno znati o avokadu je da sazreva tek nakon što je plod ubran. Stoga stručnjaci savetuju da ne izbegavate tvrdo i zeleno voće u prodavnici, jer to znači da je sveže i da je nedavno ubrano. Morate ga ostaviti kod kuće nekoliko dana da sazri da bi ga mogli pojesti.

U normalnim uslovima, avokado sazreva između 8 i 14 dana nakon branja.

Obično drvo daje prve plodove oko 4-5 godina nakon sadnje. Ako želite da uzgajate biljku iz njenog semena, dobijanje prvog ploda može trajati od 10 do 15 godina.

Avokado se ne sme odvojiti od drveta dok se u njemu ne stvori najmanje 8-10% masti. U suprotnom plod nikada neće sazreti.

Avokado

Ako želite da ubrzate zrenje, zeleni avokado možete staviti u smeđu papirnatu vrećicu zajedno sa bananom, jabukom ili paradajzom na 2-3 dana.

U slučaju da vam je avokado potreban za trenutnu konzumaciju, najbolje ćete znati da li je zreo sledećim testom: držite voće na dlanu i lagano ga stisnite. Ako pod korom osetite meku teksturu, onda je voće spremno za jelo. Obično u fazi sazrevanja avokado ima tamno zelenu, skoro crnu boju kore.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest