Multikuker više nije takva novost. Prvi takvi uređaji počeli su da se pojavljuju u kuhinjama pedesetih godina prošlog veka. Tada su se zvali ekspres lonci ili šerpe pod pritiskom. Danas je skoro svaka žena srećna vlasnica funkcionalnog multikukera, koji je nezaobilazan asistent. Štedi vreme, trud i pomaže da se kuva lako i ukusno.
Uprkos jednostavnosti korišćenja ovih uređaja, domaćice često prave neoprostive greške koje kvare ukus, teksturu i izgled njihovih omiljenih jela.
- Imajte na umu da je izvor toplote u multikukeru dno. Zato je najbolje da se proizvodi koji treba da se duže termički obrađuju - na primer, meso ili pasulj - rasporede na dnu;
- Pre nego što meso počnete da kuvate u uređaju, potrebno ga je uvaljati u brašno, a zatim propržiti u tiganju. Zbog toga je meso ukusnije i sočnije;
- Da biste uspešno pripremili jela u multikukeru, treba dodati potrebnu količinu vode navedenu u receptu. Ako nema dovoljno tečnosti, jelo će najverovatnije ostati sirovo;
- Međutim, nemojte preopteretiti uređaj. Proizvodi zajedno sa vodom treba da zauzimaju najviše dve trećine posude;

- Jela koja podrazumevaju dodavanje alkohola tokom pripreme obično se pripremaju nepoklopljena. Ako odlučite da kuvate takvo jelo u multikukeru, trebalo bi da izaberete najnižu temperaturu. Kuva se duže nego obično;
- Pavlaku, mleko i druge mlečne proizvode treba dodati 30 minuta pre kraja kuvanja jela;
- Pečurke, luk, tikvice i drugo sočno povrće tokom kuvanja u uređaju ispuštaju dosta tečnosti, koja može da ispari otvaranjem poklopca. Ovaj trik će pomoći u ubrzanju proces kuvanja;
Sa ovim savetima, kuvanje u multikukeru će vam sigurno biti prijatnije i lakše.
Ako imate multikuker, obavezno isprobajte naše recepte za multikuker poput ovog pasulj u multikukeru, ukusnu i vazdušastu pitu u multikukeru ili čak omiljene punjene paprike u multikukeru. Takođe pogledajte ove savete za kuvanje u multikukeru.
Komentari