Tortilje su univerzalne za Meksikance i u njih se može umotati bilo koja meksička hrana. U zavisnosti od načina umotavanja, kao i od samog nadeva, tortilje se nazivaju različitim imenima.
Posebno je poštovana kesadilja, koja je zapravo tortilja (obično napravljena od kukuruznog brašna, ali može biti i od pšenice) sa nadevom od sira, koja se preklapa na dva dela i prži. Još dijetalnija je njena verzija, koja se kuva na suvom tiganju, među meštanima poznata i kao kamal.
U narednim redovima vas nećemo učiti kako da pripremite tortilje na autentičan način, jer će vam za tu svrhu, pored kamala, biti potrebna i torteadora (sprava za presovanje tortilja), a možete naići i na gotove tortilje u svakoj većoj prodavnici.
Međutim, da biste napravili kesadilje, dobro je biti upoznat sa najukusnijim nadevima koje možete koristiti prilikom njihove pripreme. Sa gotovim tortiljama.
Klasični nadevi za kesadilje
Standardni nadev za meksičku kesadilju je sir, jer iako su nadevi već raznovrsni, u prevodu naziv kesadilja znači nešto minijaturno, napravljeno od sira (tipično se meksički sirevi prave od kozjeg i kravljeg mleka).
Kao što smo rekli, pravi klasik je kesadilja sa sirom, koji može biti krem sir, kao što je meksički rančero, ali u stvari vaši izbori u pogledu nadeva su bezbrojni.
Ako ste ljubitelj mesnih nadeva, možete za kratko vreme i sa velikim zadovoljstvom napraviti kesadilju od šunke, luka i tvrdog kačkavalja ili sira. Kratko propržite luk, a kada dobije atraktivnu zlatno-smeđu boju, dodajte šunku.
Ravnomerno rasporedite nadev preko tortilje, pospite rendanim sirom ili kačkavaljem i pritisnite nadev drugom tortiljom. Kulinarsko iskušenje koje se sada zove kesadilja pržite ili kuvajte na suvom tiganju, ali ga podvrgnite termičkoj obradi sa obe strane.
Najbolje je da je kasnije isečete na trouglove kako bi se lakše jela.
Ostali nadevi za kesadilju
Da li može postojati kesadilja bez nadeva od kobasice, crnog luka i jaja? Da, nećete koristiti sir i malo ćete se odvojiti od njene prošlosti, ali je činjenica da su i pasulj i kobasica omiljeni kod Meksikanaca. Postupite na sličan način, ali ne zaboravite da pasulj mora biti prethodno skuvan ili pečen.
Veoma ukusan nadev za kesadilju pravi se od piletine i kukuruza, kao i samo od prženih jaja, luka i paprike. Paprike mogu biti ljute, jer pored kukuruza, pasulja, sira, avokada i tikvica, Meksikanci vole i ljutu hranu.
Ako ste potpuni vegetarijanac i ne želite da vaše kesadilje sadrže meso, sir ili jaja, možete ih napraviti vegetarijanske kesadilje i samo sa nadevom od pečuraka i zelenila (spanać, zelje, kopriva itd.). Čak će i ljubitelji mesa prste polizati!
Pogledajte više sve o teks-meks kuhinji.
Komentari