Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Morske špargle (caklenjača) - šta je to i kako se koriste?

Morske špargle (caklenjača) - šta je to i kako se koriste?

Morspe špargle - šta su i za šta se koriste?
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Morski delikatesi čine čitav deo kulinarstva kao nauke. Pored jasno izraženih kvaliteta ukusa, morski plodovi se odlikuju korisnim nutritivnim svojstvima.

Morske špargle, koje se nazivaju i morsko povrće i salikornija ili caklenjača, vrsta su morske poslastice koja se jede zbog svog ukusa i nutritivnih kvaliteta. One su vrsta algi poznate po svojoj duboko zelenoj boji i jedinstvenoj teksturi. Špargla ima delikatan i lagan ukus, kao i hrskavu teksturu. Morski delikatesi su bogat izvor vitamina A, B, C, E, K, kao i gvožđa, kalcijuma i minerala. Pored toga, morske špargle se takođe široko koriste zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Za šta se koriste morske špargle? Morske špargle se koriste na različite načine u kuhinji:

Suši i sašimi sa morskim špaglama

Jedna od najpopularnijih primena morskih špargli je u japanskoj kuhinji, gde se često koriste u sušiju i sašimiju. Sveži, hrskavi listovi morske špargle daju jedinstven ukus suši rolnama ili se jedu sa sašimijem.

Kuvana jela sa morskim šparglama

Morske špargle se često dodaju kuvanim jelima. Mogu se kuvati ili peći i dodati u supe, salate od morskih plodova, testenine ili pice kako bi jelu dodali morski ukus i teksturu.

Testenina i rižoto sa morskim šparglama

Pirinač sa morskim šparglama

Morske špargle se mogu dodati u testeninu ili rižoto sa morskim plodovima kao dodatni akcenat ukusa. One dopunjuju teksturu i ukus jela. Testenina sa caklenjačom je veoma ukusna, kao i pirinač sa morskim šparglama.

Morske špargle kao prilog

Zbog svog hrskavog ukusa i jedinstvenog izgleda, morske špargle se često koriste kao dekorativni element ili ukras za jela. Mogu se poslužiti kao prilog ili staviti na jelo radi vizuelnog uticaja i dodavanja ukusa.

Tapas i zalogaji sa morskim šparglama

Morske špargle mogu biti deo raznih tapasa ili zalogaja sa morskim poslasticama. Njihov ukus i izgled čine ih pogodnim za predjela ili lagane zalogaje.

Salate sa sirovim morskim šparglama

Testenina sa morskim šparglama

Zbog svog hrskavog ukusa i teksture, morske špargle se koriste u salatama gde daju osvežavajući i morski ukus.

Morski plodovi sa morskim šparglama

U raznim jelima od morskih plodova, kao što su paštete, jela od škampa ili drugi proizvodi od morskih plodova, morske špargle se koriste za dodatni ukus i raznolikost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest