Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Odgovarajući nadevi za šarana

Odgovarajući nadevi za šarana

Potrebitel#246858Potrebitel#246858
Pomoćnik kuvara
137
Odgovarajući nadevi za šarana
Fotografija: Nevena Blajeva Ivanova

Šaran je slatkovodna riba koja po svojoj hranljivoj vrednosti spada u masne ribe. Takve ribe su hranjivije, iako nisu dijetalne. Riba i proizvodi od ribe su preferirani kod želje za zdravom ishranom.

Od šarana se prave ukusne janije, aromatične čorbe od njegove glave, ali jelo "Punjeni šaran" je toliko popularno da nam uvek kada spomenemo ovu ribu padne na pamet ideja upravo o ovom jelu.

Eto zašto ćemo se zaustaviti na nadevima odgovarajućim za šarana, obratićemo pažnju na prethodnu obradu ribe i akcentovaćemo začine koji su odgovarajući za začinjavanje ribe.

Klasičan nadev za šarana je onaj sa orasima: Proprži se sitno iseckan luk. U njega se dodaju orasi, peršun, so i crni biber. Poželjno je da se orasi istucaju, a ne da se samelju kako bi se osećali u jelu.

Druga vrsta nadeva odgovarajuća za nadev šarana je ovaj sa kikirikijem: Ponovo se počinje sa propržavanjem luka, stavlja se so i crni biber i na kraju se dodaju jednake količine kikirikija i suvog grožđa. Smesa se izmeša nekoliko puta i spreman je za punjenje ribe.

Odgovarajuć nadev za šarana je i onaj sa pečurkama: Počinje se sa strukovima praziluka, sitno iseckanim. Proprže se i dodaje se nekoliko iseckanih paradajza / može i iz konzerve/. Dodaju se i pečurke isečene na žilijene. Nakon 5 minuta se dodaje šaka maslina očišćenih od kostiju i iseckanih i šaka suvog grožđa. Začinjava se prstohvatom soli, selenom i crnim biberom.

Drugi svež nadev sa učešćem pečuraka je sledeći: Proprži se luk. Dodaju se iseckane pečurke i jabuke /1-2/. Nakon 5 minuta se dodaju iseckani orasi. Posoli se i začini se prstohvatom majčine dušice.

Odgovarajući nadevi za šarana
Fotografija: Veselina Konstantinova

Takođe, nadev od povrća je prijatna varijanta tako što ponovo mogu da se dodaju orašasti plodovi - orasi, bademi. Prvo se proprži luk i dodaju se šargarepe, paprike i paradajzi. Sve se dinsta i začinjava se crnim biberom, selenom i solju.

Međutim, pre nego što se počne sa izabranim nadevom, potrebno je da se obradi šaran. Kada se riba opere dovoljno je da ona bude posoljena iznutra i spolja, posuta mlevenim crnim biberom, namazana uljem ili limunom, iznutra i spolja i da odstoji na hladnom mestu za vreme pripremanja nadeva, tj. na 15-20 minuta.

Posebna pažnja treba da se obrati na korišćenje začina, kako po pitanju vrste, tako i po pitanju njihove količine.

Vrste začina odgovarajučih za ribu su majčina dušica koja daje zanimljiv akcenat, selen s vrha noža, lovorov list ili ruzmarin, veoma štedljivo. Ni u kom slučaju za jelo sa ribom nije odgovarajuć muskatni oraščić, iako bi išao uz neke proizvode koji se koriste u ribljem jelu.

Peršun i crni biber su univerzalni, ali nijedan začin stavljen više neće dati dobar ukus. Treba da se oseća prijatan ukus jela bez uočavanja specifičnog ukusa određenog začina.

Količina nadeva za šarana zavisi od veličine izabranog šarana i ovde se uključuje u pomoć očekivanje i predstava o tome šta želimo da dobijemo kao ukus na kraju. Kombinacija tako nabrojanih proizvoda za nadev i njihova količina i odnos biće plod naše mašte, naših preferencija ukusa i onih kod naših bližnjih.

Osim punjenog šarana, uvek možete probati da pripremite i pohovanog šarana ili šarana sa sos paradajzom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest