Punjene paprike su jedno od veoma tradicionalnih balkanskih jela koje volimo bez rezerve i jedemo s zadovoljstvom i apetitom. Jedva da postoji trpeza na kojoj nisu prisutne, posebno za neki praznik, kao što je Badnje veče. Razume se, i bez povoda punjene paprike su redovno na našem stolu. Prema nezvaničnoj studiji na BonApeti.rs punjene paprike se sviđaju i velikom procentu stranaca. Zato vam predlažemo jedan detaljan recept, u kome možete mirno da eksperimetišete s nadevom.
Neophodni sastojci:
1 kg srednjih paprika, 250 gr pirinča drugog zrna, 150 gr mlevenog goveđeg mesa, piletine ili dr., 1 velika glavica luka, iseckana, 4 čena belog luka, iseckana, 1 kašičica kumina, 1 kašičica aleve paprike, 2 kašike peršuna, so i biber, 2 kašike bosiljka
Za sos: 2 kutije sitno mlevenog paradajza, 4 čena belog luka, iseckanog, 1 glavica luka, sitno iseckana, 2 kašike bosiljka, pola kašičice ljute aleve paprike, 1 kašičica šećera, 4 kašike maslinovog ulja
Pribor: dve šerpe, drvena varjača, kašika, ručni mikser, daska za seckanje, nož
Način pripreme
Korak 1. Napravite sos
Stavite jednu šerpu na zagrejanu ringlu na srenju temperaturu i dodajte malo ulja, nakog čega dodate luk. Ostavite luk da se dinsta, s vremena na vreme mešate dok ne postane skoro prozračan. Nakon toga dodate beli luk i ostavite da se krčka oko minut. Dodate iseckan paradajz, zatim šećer, ljutu papriku, začinite solju i biberom. Ostavite sos da se kuva 10 do 15 minuta. Nakon toga dodate bosiljak i ostavite da se krčka još jedan minut. Na kraju pomoću ručnog miksera pasirate sos - treba da ima gustu konzistenciju. Sklonite s ringle.
Korak 2: Napravite nadev
Zagrejte tiganj na visoku temperaturu. Sipajte masnoću, dodajte mleveno goveđe meso, povremeno mešajući. Kad je goveđe meso skoro gotovo dodajte luk i ostavite da se kuva još 2 do 3 minuta. Nakon toga se dodaje beli luk, zatim pirinač, a nakon toga sve dobro promešajte i isključite ringlu. Dodajte kim i alevu papriku. Začinite solju i na kraju dodajte bosiljak i peršun. Dobro umešajte.
Korak 3: Napunite paprike
Odsecite poklopce paprika trudeći se da ih sačuvate kako biste mogli kad ih napunite da ih pokrijete njima. Pomoću kašike punite svaku papriku prethodno napravljenim nadevom, a ostavite i malo mesta za 1-2 kašike sosa. Ponovite isto i sa ostalim paprikama. Uzmite svaku papriku i dodajte nekoliko kašika sosa od paradajza. Nakon toga ih stavite u šerpu s ostatkom sosa. Na kraju zatvorite paprike izrezanim poklopcima.
Korak 4: Pečenje
Zagrejte rernu do 180 stepeni. Stavite poklopac na šerpu (šerpa treba da ima odgovarajući poklopac), stavite u rernu i ostavite da se kuva oko sat vremena.
Korak 5: Servirajte jelo
Kad su paprike omekšale, izvadite šerpu iz rerne i sklonite poklopac. Pomoću kašike sipajte sos na tanjir za serviranje, stavite punjene paprike odozgo poslužite.
Nadev za ove punjene paprike može da bude izmenjen, da stvorite jednan beskraj različitih mogućnosti izbora - sledeći put možete da probate nadev s morskim plodovima ili vegetarijanski nadev od švapskog sira, jaja i sira. Soso odogvara idelano kakav god izbor da napravite.
Komentari