Način pripreme
Očistite ribu od krljušti, škrga i iznutrica. Dobro je operite spolja i iznutra. Posolite i pobiberite i stavite šarana u podmazan pleh.
Pripremite fil tako što ćete suve šljive oprati i preliti vrelom vodom. Ostavite ih na stranu. Zatim uklonite koštice iz šljiva i isecite ih na komade. Sačuvajte vodu od šljiva.
Očistite i iseckajte luk, šargarepu takođe. Pržite ih u odgovarajućem tiganju na masnoći i malo soli, promešajte.
Dodajte oprani pirinač. Kada postane providan, sipajte šljive, 4-5 kašika soka od paradajza i vodu u kojoj su bile natopljene šljive. Pospite solju, čubrom i biberom.
Napunite šarana i ušijte ga. Ako vam je ostalo fila, sipajte ga oko ribe u pleh.
Pripremite preliv. Na masti prodinstajte seckani luk, beli luk i paradajz iz konzerve. Pospite šećerom, biberom i solju. Dodajte lovorov list i nakon nekoliko minuta sipajte oko ribe.
Prelijte šarana mašću. Pecite ribu na 180 stepeni 60 minuta ili malo duže.
Najukusniji šaran za Nikoljdan je spreman!