Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Punjeni šaran»Najukusniji šaran za Nikoljdan

Najukusniji šaran za Nikoljdan

CharodeikataCharodeikata
Početnik
4210923
Najukusniji šaran za Nikoljdan
Fotografije: Charodeikata
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Za vaše goste pripremite najukusnijeg šarana za Nikoljdan"

Potrebni sastojci

  • šaran - 2 kg
  • biber
  • so
  • punjenje
  • pirinač - 1 šoljica
  • šargarepa - 1 komad
  • čubar
  • praziluk - 2 stabljike
  • ulje - 6 kašika
  • šljive - 10 komada, suve
  • preliv
  • lovorov list - 2 komada
  • praziluk - 2 stabljike
  • ulje - 5 kašika
  • beli luk - 1 čen
  • so
  • biber
  • šećer - 1 kašičica
  • paradajz - 800 g iz konzerve
  • ljuta paprika - 1 komad, suva
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite ribu od krljušti, škrga i iznutrica. Dobro je operite spolja i iznutra. Posolite i pobiberite i stavite šarana u podmazan pleh.

Pripremite fil tako što ćete suve šljive oprati i preliti vrelom vodom. Ostavite ih na stranu. Zatim uklonite koštice iz šljiva i isecite ih na komade. Sačuvajte vodu od šljiva.

Očistite i iseckajte luk, šargarepu takođe. Pržite ih u odgovarajućem tiganju na masnoći i malo soli, promešajte.

Dodajte oprani pirinač. Kada postane providan, sipajte šljive, 4-5 kašika soka od paradajza i vodu u kojoj su bile natopljene šljive. Pospite solju, čubrom i biberom.

Napunite šarana i ušijte ga. Ako vam je ostalo fila, sipajte ga oko ribe u pleh.

Pripremite preliv. Na masti prodinstajte seckani luk, beli luk i paradajz iz konzerve. Pospite šećerom, biberom i solju. Dodajte lovorov list i nakon nekoliko minuta sipajte oko ribe.

Prelijte šarana mašću. Pecite ribu na 180 stepeni 60 minuta ili malo duže.

Najukusniji šaran za Nikoljdan je spreman!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti