Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ideje za nadeve za punjenog šarana

Ideje za nadeve za punjenog šarana

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2039
Punjeni šaran sa povrćem

Kada spomenemo pojam punjeni šaran obično dopuštamo dve greške. Prvo, odmah pomislimo da se približava Nikoljdan, a zatim nam se u glavama pojavljuje izgled klasičnog punjenog šarana, najčešće sa pirinčem i začinima.

I u jednom i u drugom slučaju možemo da pogrešimo, zato što nije obavezno samo za Nikoljdan da spremamo ovu ribu, niti nas pak neko obavezuje da se pridržavamo tradicije i obavezno da punimo šarana pirinčem.

Hajde malo da obogatimo narodnu trpezu i da improvizujemo sa drugom vrstom nadeva od kojeg se takođe dobija izuzetno ukusan punjeni šaran. A da li ćete čekati do Nikoljdana da biste ga napravili, to je vaš lični izbor.

1. Šaran punjen sirom

Možda vam riba i sir izgledaju kao ružna kombinacija, ali ovaj nadev za šarana je veoma dobro poznat svim ribarima, zato što bi upravo sir uklonio toksine iz šarana - riba koja se pre svega nalazi u mutnim vodama. Uz sir možete dodati orahe, nekoliko maslina iseckanih na kolutiće i začine poput mirođije i peršuna.

2. Šaran punjen povrćem

Ideje za nadeve za punjenog šarana

Ovaj recept vam je verovatno poznat, ali s obzirom na to da se dobija izuzetno ukusno jelo od ribe, onda nema šanse da ga štedimo.

U tiganju propržite 1 sitno iseckanu šargarepu i otprilike 3-4 sitno iseckane glavice luka. Kada povrće omekne, u njega dodajte šaku mlevenih oraha i šaku suvog grožđa. Začinite solju i crnim biberom i ovim nadevom napunite šarana. Prijatno sa ovom odličnom idejom za nadev za šarana.

Konzerva pasulja za punjenog šarana
Fotografija: Diana Kostova

3. Šaran punjen pasuljem iz konzerve

Da li vam se čini čudno da kombinujete ribu i pasulj? Hajde setite se od čega se sastoje naše omiljene konzerve Ropotamo? Da, upravo od ribe i pasulja.

Za ovaj recept osim konzerve pasulja biće vam potreban 1-2 struka praziluka, 1 šargarepa i 1-2 suve paprike. Izrendajte ili sitno iseckajte šargarepu i zajedno sa sitno iseckanim parzilukom i paprikama ih ostavite da se proprže u malo ulja, nakon čega ih dinstajte.

Kada povrće omekne, dodajte u njih pasulj iz konzerve, začinite po ukusu i ovom smesom napunite šarana.

Zbog prisustva suvih papričica i praziluka u receptu, pretpostvlja se da se šaran sprema tokom jeseni ili zime, ali uopšte nije neophodno na bude tačno 19. decembra (Nikoljdan).

Pored gore opisanih recepata, mi smo izabrali stotine isprobanih recepata za šarana koje preporučujemo da probate, a upravo:

- šaranu rerni;

- čorba od šarana;

- pohovani šaran;

- šaran na roštilju;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest