Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi sirovog svežeg mleka

Zdravstvene koristi sirovog svežeg mleka

DesislavaDesislava
Početnik
77
Koristi za zdravlje od sirovog svežeg mleka

Većina ljudi nije svesna da se čisto sirovo sveže mleko od krava hranjenih prirodnom hranom zapravo koristilo kao lek početkom 20. veka. Sirovo mleko od krave je „matična ćelija“ hrane. Mnogo puta je korišćeno kao lek za neke ozbiljne bolesti.

Sirovine i komponente mleka koje ga čine tako moćnim saveznikom za zdravlje:

Proteini u mleku

Sirovo kravlje mleko ima 20 standardnih aminokiselina. Oko 80% proteina u mleku su kazeini (termički stabilna, ali lako svarljiva hrana). Preostalih 20% spada u klasu proteina surutke. Takođe se lako apsorbuju, ali su i veoma osetljivi na toplotu.

Imunoglobulini u mleku

Sirovo mleko

Ovo je izuzetno složena klasa mlečnih proteina, poznatih i kao antitela. Oni pružaju otpornost na mnoge viruse, bakterije i bakterijske toksine i mogu pomoći u smanjenju težine simptoma astme. Studije su pokazale značajan gubitak ovih važnih borbi protiv bolesti kada se mleko pasterizuje ili kuva.

Ugljeni hidrati u mleku

Laktoza je glavni ugljeni hidrat u kravljem mleku. Sastoji se od jednog molekula prostih šećera galaktoze i galaktoze. Ljudi sa intolerancijom na laktozu ne proizvode enzim laktazu i stoga ne mogu da svare šećer u mleku. Sirovo mleko sadrži laktozu i bakterije laktobacila, a koji su netaknuti kada se mleko ne skuva. Ovo može omogućiti ljudima koji su tradicionalno izbegavali mleko da piju sirovo mleko.

Masti u mleku

Oko 2/3 masti u mleku je zasićeno. Zasićene masti igraju važnu ulogu u našem telu. Učestvuju u izgradnji ćelijskih membrana i ključnih hormona, obezbeđuju skladištenje energije i podršku za osetljive organe i služe kao sredstvo za važne vitamine rastvorljive u mastima.

Konjugovana linolna kiselina (CLA) je obilna u kravljem mleku. To je dobro proučena polinezasićena omega-6 masna kiselina koja ima obećavajuće zdravstvene koristi. Kao što su ubrzavanje metabolizma, pomoć u sagorevanju masti na stomaku, povećanje rasta mišića, smanjenje insulinske rezistencije, jačanje imunog sistema i smanjenje reakcija na alergije na hranu.

Vitamini u sirovom mleku

Pre svega, sirovo mleko sadrži i vitamine rastvorljive u vodi i u mastima. To je kompletna hrana. Pasterizovano mleko ima uništene vitamine i ponovo dodate sastojke, nadoknađujući nedostatak vitamina A i D rastvorljivih u mastima.

Minerali u mleku

Sastav mleka

Sirovo mleko sadrži širok spektar minerala, od kalcijuma i fosfora do drugih mikro elemenata.

Kalcijuma ima u izobilju u sirovom mleku. Njegove koristi uključuju smanjenje određenih vrsta raka, posebno raka debelog creva, veću gustinu kostiju kod ljudi svih uzrasta, manji rizik od osteoporoze kod odraslih, manji rizik od kamena u bubregu, pomoć u formiranju zdravih zuba i smanjenje karijesa.

Zanimljiva činjenica o mineralima kao hranljivim materijama je da im je potreban poseban balans sa drugim mineralima da bi pravilno funkcionisali. Na primer, kalcijumu je potreban pravi odnos fosfora i magnezijuma da bi ga naše telo pravilno iskoristilo. Sirovo mleko je u savršenom balansu.

Enzimi u sirovom mleku

U sirovom mleku postoji 60 funkcionalnih enzima. Neki od njih su tipični za mleko, a neki potiču od korisnih bakterija koje rastu u sirovom mleku. Drugi enzimi poput katalaze i lizozima pomažu u zaštiti mleka od neželjene bakterijske infekcije, čineći ga bezbednim za nas.

Korisne bakterije u sirovom mleku

Sirovo sveže mleko

Sirovo mleko je živa hrana sa neverovatnim samozaštitnim svojstvima. Zahvaljujući korisnoj bakterijskoj fermentaciji, svarljivost enzima, vitamina i minerala postaje lakša.

A nakon što smo razjasnili bogat sastav sirovog svežeg mleka, dobro je inspirisati se za nešto ukusno uz ove ideje za:

- mlečna pita;

- sutlijaš;

- mlečni sladoled;

Pogledajte takođe da li je mleko sa niskim sadržajem masti korisno i saznajte da li je prekomerna konzumacija mleka opasna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni