Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi bivoljeg mleka

Zdravstvene koristi bivoljeg mleka

DesislavaDesislava
Početnik
723
Bivolje mleko

Bivolje mleko sadrži visok nivo prirodnog antioksidansa tokoferola. To je zdrav i hranljiv svakodnevni napitak i mogu ga konzumirati ljudi svih uzrasta. Bivolje mleko je bogat izbor minerala i vitamina, zahvaljujući čemu je nadaleko poznato po svojoj nutritivnoj vrednosti.

Ishrana, činjenice i informacije o bivoljem mleku

Bivolje mleko je izuzetno bogato kalcijumom. Takođe ima dobru koncentraciju magnezijuma, kalijuma i fosfora. Takođe sadrži male količine gvožđa, natrijuma, cinka, bakra i mangana.

Sadržaj vitamina u bivoljem mleku

Bivolje mleko je bogat izvor riboflavina, vitamina B12 i vitamina A i C. Sadrži male količine folne kiseline, pantotenske kiseline, vitamina B6 i niacina.

Sadržaj kalorija u bivoljem mleku

100 grama bivoljeg mleka sadrži 97 kalorija, a kalorije iz masnoće su 61.

Proizvodi od bivoljeg mleka

Zdravstvene koristi bivoljeg mleka

Bivolje mleko se preporučuje za zdrave kosti, zdravlje zuba, kardiovaskularno zdravlje, povećanje telesne težine itd.

Bolja hrana za zdravlje: prisustvo viših nivoa različitih bioprotektivnih faktora, kao što su imunoglobulini, laktoferin, lizozim, laktoperoksidi i bifidogeni faktor, čine bivolje mleko pogodnijim od kravljeg za pripremu širokog spektra posebne dijetalne i zdrave hrane.

Proteini surutke: Proteini bivoljeg mleka su posebni proteini koji su otporniji na toplotnu obradu od proteina kravljeg mleka. Suvi mlečni proizvodi napravljeni od bivoljeg mleka pokazuju veći nivo nedenaturisanih proteina kada se obrađuju pod istim uslovima kao i kravlje mleko.

Generalno, ponašanje rastvaranja suvih mlečnih proizvoda iz bivoljeg mleka ne razlikuje se od ponašanja onih iz kravljeg mleka. Međutim, bivolje mleko u prahu može biti poželjnije od kravljeg mleka u prahu u tehnološkim primenama gde su poželjniji viši nivoi nedenaturisanog proteina surutke.

Čuvanje bivoljeg mleka

Sir od bivoljeg mleka pokazuje odlične karakteristike teksture. U Italiji su zakoni nedavno uveli ograničenja za upotrebu naziva Mocarela, tako da se ovim imenom mogu nazvati samo ovi proizvodi napravljeni od bivoljeg mleka (bez primesa kravljeg mleka).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest