Svako je čuo za korisna svojstva kravljeg mleka, nezavisno od toga da li je sveže ili kiselo. Međutim, u poslednje vreme na tržištu se nudi i relativno veliki izbor biljnih mleka o kojima smo malo čuli.
Ona se spremaju od zrnaca različitih biljaka, koja se namoče u vodi na određeno vreme, pasiraju se, od njih dobijena tečnost se procedi i već odmah se kuva. Tako dobijeno mleko ima hranljive kvalitete zrnaca od kojih je napravljeno, a i u nizu slučajeva je veoma korisno. Evo šta je drugo važno da znate o biljnom mleku.
- Najpoznatije vrste biljnog mleka sa one od soje, smeđeg pirinča i ovsa, ali može bez problema da se napravi biljno mleko od badema, kikirikija i dr;
- Sojino mleko se preporučuje za konzumiranje ljudima, koji pate od visokog nivoa holesterola i da ga konzumiaju žene koje su u menopauzi. Pored toga, svi proizvodi od soje su korisni za profilaktiku bolesti srca i krvnih sudova;
- Ljudi koji su netolerantni na kravlje mleko, kao i oni koji pate od bolesti bubrega, treba da pređu na biljno mleko, pritom kod ljudi koji pate od bolesti bubrega čan i napici od soje nisu preporučljivi, budući da sadrže proteine i belančevine. U njihovo slučaju pogodno je pirinačano mleko, budući da u velikoj meri olakšava funkcije bubrega;
- Mleko od pinjola napravljeno je od pinjola, uspešno neutrališe kiseline, pirinčano se bori sa čišćenjem organizma od toksina;
- Da biste bili sigurni da zaista konzumirate biljno mleko, a ne narednu hemijsku tečnost, dobro bi bilo da ga sami napravite. Potrebno je samo da obezbedite sebi željena zrna (gledajte da budu prvog kvaliteta) da ih namočite na određeno vreme u dovoljno vode i da ih sameljete u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa. Posle sami možete da procenite kooliko redak želite da bude dobijeni odvarak i da stavite da se jop jednom skuva;
- Međutim, ukoliko ste vegetarijanac i nemate zdravstvenih problema koji će Vam smetati da konzumirate obično kravlje mleko, ne odustajte od njega, već ih prosto naizmenično koristite.
Komentari