Počećemo naš članak citatom Gaja Fierija, popularnog američkog ugostitelja, TV voditelja i autora kuvara, koji kaže: „Ako se osećate avanturistički, isecite malo marinirane hobotnice. Tako je zdravo! “
Zapravo, bilo da je marinirana i iseckana ili jednostavno pečena na roštilju, hobotnica je neverovatan izvor hranljivih materija. Pored toga što je ukusan morski delikates, njena konzumacija se preporučuje ljudima koji pate od kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze, bronhitisa, astme itd. Takođe uravnotežuje nivo holesterola u krvi i posebno je pogodna za one koji pate od dijabetesa.
Nakon što smo naveli zašto je dobro redovno jesti hobotnicu, kao i da se može pripremati na različite načine, dozvolite nam da vam pokažemo i neke veoma uspešne priloge koje možete poslužiti uz nju.
Sveže salate
Sveže zelene salate od zelene salate, ajsberg salate, kopf salate, lola, valerijane, rukole i drugih se odlično slažu sa svim morskim delikatesima, uključujući i hobotnicu. A pošto je ovo poslednje posebno cenjeno kod Grka, nećete pogrešiti ako je poslužite uz tradicionalnu grčku salatu.
Klasično dinstano ili grilovano povrće

Ukusni prilozi pogodni za hobotnicu mogu se pripremiti od povrća dinstanog u ulju kao što su grašak, brokoli, karfiol, šargarepa, kukuruz itd. Grilovano povrće je takođe dobra ideja, kome možete dodati luk, šargarepu, pečurke, tikvice, patlidžan itd.
Krompir i pirinač
Ovde nećemo ulaziti u detalje, jer su to dobro poznati prilozi koji se dobro slažu sa skoro svim morskim plodovima, mesom i ribom. Običan kuvani jasmin pirinač ili rižoto sa pečurkama, pire krompir, prženi, pečeni ili kuvani krompir na pari - svi su pogodni prilozi za hobotnicu. Koristite svoju maštu!
Pečena cikorija

Verovatno cikoriju povezujete samo sa čajevima, ali u ovom slučaju mislimo na glavice cikorije, koje, kada se ispeku, predstavljaju divan prilog za hobotnicu. Jednostavno ih operite, isecite na dva dela i pecite na roštilju oko 5 minuta sa svake strane u tiganju sa malo maslinovog ulja. Začinite solju i biberom.
Palenta
Poznat kao palenta u mediteranskim zemljama i kao kačamak u balkanskim zemljama, ovo jelo se pravi od kukuruznog brašna i vode ili svežeg mleka. Pošto ćete ga služiti sa hobotnicom, možete dodati i začine poput origana, belog luka, bibera, nane itd.
Fava

Za mnoge, termin fava izaziva pitanja, ali to je zapravo žuti grašak, od kojeg se takođe priprema poznato grčko predjelo, koje divno služi kao prilog uz hobotnicu i koje je zaista simbolično za ostrvo Santorini.
Za kuvanje fave, najbolje je pratiti uputstva na pakovanju proizvođača. Kada omekša, dodajte crveni luk, beli luk i so po ukusu. Kada se sve skuva, izvadite luk i beli luk i blendirajte smesu dok ne dobije konzistenciju sličnu pireu.
Poslužite hobotnicu sa prilogom nakon što ste je obilno poprskali maslinovim uljem, dodali crveni luk isečen na trakice, šaku kapara, prstohvat bibera i origana. Hobotnica sa favom je pravi grčki klasik koji će vas naterati da poližete prste!
Pogledajte i naše savete za kuvanje ukusne hobotnice i saznajte kako da napravite hobotnicu manje žilavom.
Komentari