Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Pogodni prilozi za jagnjeće pečenje

Pogodni prilozi za jagnjeće pečenje

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2039
Prilozi za pečenu jagnjetinu

Jagnjeće pečenje je klasik u žanru. Ali neće ići samo sa mesom. Treba vam i povrće. Predstavljamo vam 5 izuzetno pogodnih garnitura za jagnjeće pečenje. Izuzetno su relevantne za đurđevsku trpezu, a i za ostalo vreme kada vam se jede pečeno jagnje.

Sveža zelena salata

Poslužiti đurđevdansku jagnjetinu bez zelene salate na vašem stolu je prava „blasfemija“. Bar što se tipičnih bugarskih običaja tiče. A baš oko Uskrsa ili Đurđevdana, kada obično jedemo jagnjetinu, na pijacama se pojavljuju i sveže salate.

U skladu sa običajima, međutim, ne savetujemo vam da improvizujete sa bilo kojom drugom vrstom zelene salate osim naše salate ili kovrdžave salate. Zaboravite Ajsberg salatu na trenutak. U opranu iseckanu ili iskidanu zelenu salatu jednostavno dodajte rotkvice, krastavce, mladi luk, mladi beli luk, malo ulja (možete da zamenite maslinovim uljem), jabukovog sirćeta i soli. Na kraju krajeva, tradicija je tu da je poštujemo.

Sarmica od iznutrica

Sarmica od iznutrica uz jagnjetinu
Fotografija: Albena Asenova

Pogodan prilog za jagnjeće pečenje je i sarmica od iznutrica. Da, truda u vašoj kuhinji biće malo više, ali kao što smo rekli, to su „naši običaji“ koje treba da poštujemo.

Mladi pečeni krompir

Kao i zelena salata, koja počinje da se prodaje u prodavnicama i na pijacama u proleće, ovo je i vreme kada ne možete a da ne nađete mladi krompir.

On je odličan prilog za jagnjetinu i dobra stvar je što ih možete staviti da se peku uz samo meso. Ovo bi vam uštedelo mnogo truda. Imajte na umu, međutim, da mladi krompir postaje spreman mnogo brže od starog i da ga treba dodati pred kraj pečenja jagnjetine.

Ćuftice od povrća

Opet ste srećni! Proleće nudi sve vrste svežeg zelenila - spanać, kiseljak itd. Dobro ih operite, isecite, dodajte u kuvani rendani krompir, dodajte malo sira, 1 jaje, malo masti i začine po želji.

Ćuftice od povrća

Od ove smese možete da formirate vegetarijanske ćuftice, koje uvaljate u brašno i pržite ili pecite u rerni. Detaljne recepte za pravljenje svih vrsta zelenih ćuftica možete pronaći na našem sajtu.

Pečeni kupus

Ne razmišljajte o zimskom kiselom kupusu, a verovatno ga nećete moći da nabavite. Međutim, možete pripremiti pečeni svež kupus koji ste prethodno dinstali.

Ako imate neku drugu suvu papriku - još bolje. Videćete da pečeni kupus nije tako tradicionalan, ali odličan prilog za jagnjeće pečenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest