Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pogodni začini za hobotnicu

Pogodni začini za hobotnicu

Hobotnica na roštilju

Hranjljiva vrednost hobotnice

Hobotnica je mekušac, koji spada u kategoriju morskih plodova. Njegovo meso se odlikuje jedinstvenom teksturom i ukusom i ima visoku hranljivu vrednost.

Razlika između hobotnice i drugih morskih plodova leži u visokom nivou taurina u hobotnici, aminokiseline koja podržava rad srca i mišića. Njegovo meso je odličan izvor proteina i jedna porcija obezbeđuje dnevne potrebe.

Sadržaj korisnih supstanci uključuje omega-3 masne kiseline, vitamin B12, selen, gvožđe i cink, koji igraju ključnu ulogu u imunitetu i brojnim telesnim funkcijama.

Istovremeno, hobotnica sadrži malo kalorija i masti, što je čini pogodnom za održavanje optimalne težine, a visok nivo joda podržava zdravlje štitne žlezde i metabolizam.

Priprema hobotnice

Hobotnica nema skelet, jer je deo grupe mekušaca, i sastoji se od 2 oka, 8 pipaka i bilateralno simetričnog tela. Sve se jede osim očiju, područja oko usta i utrobe.

Ovaj delikates se može pripremiti svež ili nakon što je hobotnica zamrznuta. Priprema se kuvana, pečena, grilovana u tiganju, a odlična je hrana kada se griluje, isečena na komade, kao glavni sastojak špageta, rižota ili u salati. Može se kuvati u morskoj janiji, što je tipičan recept u mediteranskoj kuhinji, dinstati sa povrćem i koristiti u brojnim drugim kulinarskim primenama.

Pogodni začini za hobotnicu

Začini za hobotnicu

Hobotnica je poželjna u kuvanju zbog svog nežnog mesa i sposobnosti da apsorbuje ukuse raznih sosova i začina. Ovo omogućava neverovatne ukusne senzacije uz pravi izbor i kombinaciju začina.

Još jedan odličan dar hobotnice je to što omogućava upotrebu širokog spektra začina - belog luka, bosiljka, nane, bibera i aleve paprike, origana, peršuna, maslinovog ulja, soka od limuna, pimenta, ruzmarina, majčine dušice i mnogih drugih. Važno je kuvati meso tako da ostane mekano i lakše upije začine koji će dominirati željenim osećajem ukusa. Stoga je kuvanje mesa veoma važna faza procesa, koja zahteva da se meso ne vadi odmah nakon kuvanja, već da se ostavi u sopstvenoj vodi dok se ne ohladi, što će ga učiniti mekim.

Hobotnica na roštilju

Recept za grilovanu hobotnicu je iz italijanske kuhinje.

Potrebni proizvodi:

1 hobotnica oko 2 kilograma

1/2 limuna sa korom, sitno iseckanog

Sok od 2 limuna

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike Tabasko sosa

3 čena belog luka, sitno iseckana

Priprema:

Hobotnica se očisti i preseče na pola. Marinirajte je u posudi sa limunima i limunovim sokom, maslinovim uljem, tabaskom i belim lukom. Ostavite u frižideru 3 sata.

Ocedite od marinade i pecite hobotnicu na roštilju, ukrasite po želji pre serviranja.

Pogledajte još saveta kako da skuvate mekanu hobotnicu, kao i kako da prepoznate da li kupujete svežu hobotnicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni