Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zamrzavanje mesa i kobasica u zamrzivaču

Zamrzavanje mesa i kobasica u zamrzivaču

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
269
Meso

Sve vrste mesa i kobasica su pogodne za zamrzavanje. Metode se ne razlikuju mnogo. Zajednički zahtev je da ne smeju biti previše masne, a ako je sveže zaklano, meso treba da odstoji nekoliko dana na hladnom mestu.

Kada pristupite pripremi za zamrzavanje, prethodno uklonite kosti. Možete napraviti koncentrovani bujon od njih. Meso se seče na približno jednake porcije ili prema potrebama domaćinstva. Meso namenjeno za kuvanje se unapred iseče na komade. Ne bi trebalo da budu deblji od 10-11 cm. Ovo se radi radi lakog, brzog i temeljnog zamrzavanja.

Najbolje je meso umotati u plastičnu foliju ili kesu. Stavite ga unutra, uklonite višak vazduha i zatvorite pakovanje. Međutim, treba napomenuti da su šnicle, kotleti i odresci pojedinačno umotani u foliju. Tek tada se pakuju.

Teletina, zamrznuta u celim komadima, ima rok trajanja od 6 do 8 meseci. Goveđi odresci se zamrzavaju isečeni na komade od oko 2 cm i pojedinačno upakovani u foliju. Isto je i sa šniclama. Rok trajanja ovih proizvoda je 7-8 meseci.

Teletina za kuvanje se seče pre zamrzavanja i dobra je do 8 meseci nakon zamrzavanja. Kada odlučite da odmrznete proizvode od teletine, imajte na umu da je potrebno potpuno odmrznuti samo cele komade.

Svinjetina je masnija i ima kraći rok trajanja. Kada se čuvaju celi komadi, masniji su dobri samo 3 do 5 meseci nakon što ih stavite u zamrzivač. Nemasno meso može da opstane do 6-8 meseci.

Šnicle i kotleti se pojedinačno uvijaju u foliju, a meso za kuvanje se seče na komade i umotava. Svinjske iznutrice se takođe mogu zamrznuti. Njihovi rokovi trajanja su isti kao i kod celih komada.

U mlevenu svinjetinu se ne dodaju začini. Kada se zamrzne, pakuje se u pljosnate pakete. Dobra je 1 do 3 meseca nakon zamrzavanja. Prag za zamrznute sirove kobasice za prženje ili pečenje je još niži, od 1 do 2 meseca. Sveža slanina je dobra 2 do 4 meseca.

Zamrznuti komadi jagnjetine za kuvanje traju do 8-10 meseci nakon potpunog zamrzavanja. Prilikom zamrzavanja jagnjećih kotleta, oni se odvojeno umotavaju jedan od drugog u foliju. Meso za kuvanje, kao i ostalo meso, seče se pre nego što se stavi u zamrzivač. Rok trajanja oba proizvoda je do 8 meseci nakon primene.

Imajte na umu da ako je meso koje zamrzavate masno, njegov rok trajanja se skraćuje za polovinu. Već odmrznuto meso se kuva kao da je sveže, ali za mnoga jela nije potrebno potpuno ga odmrzavati.

Dovoljno je da samo malo omekša. Međutim, imajte na umu da nikada ne zamrzavate meso koje je već odmrznuto - delimično ili potpuno - osim u obliku kuvanog jela.

Takođe pogledajte koji je rok trajanja zamrznutog mlevenog mesa i saznajte kako zamrznuti ribu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest