Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zabranjena hrana ukoliko imate helikobakter pilori

Zabranjena hrana ukoliko imate helikobakter pilori

DesislavaDesislava
Početnik
721
Stomačni bolovi

Statistika pokazuje da je više od polovine stanovništva na planeti zaraženo, ili u sebi ima bakteriju helikobakter pilori. To je spiralna bakterija koja živi u prirodnom okruženju ljudskog želuca.

Prema proučavanju vodecih medicinskih institucija, helikobekter pilori je u 99 posto slučajeva otkrivena u čiru na dvanaestopalačnom crevu, približno 60 posto čireva u želucu i 80 posto rak želudca, su izazvani ovom bakterijom.

Jedna od glavnih posledica zaraze ovom bakterijom je i uticaj na proizvodnju kiselina u želudcu. Ako se bakterije kolonizuju u oblasti gde se povezuje želudac sa tankim crevom, onda to utiče na ćelije koje kontrolišu lučenje želudačne kiseline. To može dovesti do velike proizvodnje hlorovodonične kiseline i do stvaranja čireva.

Helikobakter pilori "lepak", koji se lepi na sloj ćelije ispod sluznice želudca i na taj način se štiti od imunoloških reakcija organizma.

Infekcija ovom bakterijom može preći u hroničan proces, koji traje godinama, i u kombinaciji sa drugim komplikacijama može imati trajne posledice po vaše zdravlje. Nažalost, još uvek ne postoje opšte prihvaćeni simptomi, koji bi signalizirali zarazu ovom bakterijom.

Promena režima ishrane, prema sve većem broju naučnih studija, može dovesti do sprečavanja zaraze helikobakter pilori, i do potpunog očiščenja organizma od nje. Dijeta bogata vitaminom C je pokazala uspeh u 30 posto slučajeva zaraze ovom bakterijom.

Hrana koju treba izbegavati je hrana koju bakterije koriste prilikom razmnožavanja i razvijanja, kao što su: šećer, čokolada, kafa, mleko, mlečni proizvodi, crveno i prerađeno meso, kiseli proizvodi, rafinirana hrana, paradajz, sirće, so i alkohol.

Druga hrana koja se treba izbegavati je - ljuta hrana i začini u prahu, čili u prahu, biber, aleva paprika, karamfilić, muskatni orah itd.

Ne preporučuje se hrana sa viskokim sadržajem masti, zato što može povećati zapaljenje želudačne sluzi. Takođe izbegavajte vruću hranu i piće i maslac.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest