Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Jednostavni i ukusni filovi za torte

Jednostavni i ukusni filovi za torte

Jana G.Jana G.
Početnik
182
Torta čokoladna

Kako bi vam torta bila ukusna i lepa, važno je i kojim filom ćete premazati korice. Jedan od najukusnijih filova za tortu koji se brzo i lako priprema je fil sa kondenzovanim mlekom i bananama.

Sastojci: 200 g maslaca, 1 konzerva kondenzovanog mleka, 3 zrele banane. Kad maslac omekša, umutite ga miskerom dok ne dobijete penu, pa postepeno dodajte kondenzovano mleko.

Banane krupno izrendajte, dodajte ih filu i sve zajedno promešajte. Kad tortu premažete ovim filom, neka odstoji na sobnoj temperaturi nekih pola sata, pa je tek onda stavite u frižider, gde može odstojati 3 sata.

Fil od meda se lako priprema i veoma je ukusan, a dobija se kombinacijom meda, maslaca i oraha. Ovakav fil se dobro slaže sa svim vrstama kora za tortu.

Sastojci: 1 kašika meda, 100 g šećera u prahu, pola isceđenog limuna, 1 žumance, 100 g oraha, 100 g maslaca. Kad maslac omekša, dodajte mu šećer, žumance, med, isceđen limun i sve to mutite, dok ne dobijete gustu smesu.

Torta žuta

Postepeno dodajte mlevene orahe. Pre nego što premažete tortu, fil ostavite u frižider da odstoji pola sata, a torta, kad je nafilujete, neka odstoji 2 – 3 sata u frižideru.

Fil od mućene pavlake je ukusan i odgovara svakoj torti. Ima blagi ukus. Može se poslužiti i samostalno sa rendanom čokoladom i voćem.

Sastojci: 1 šolja kisele pavlake, 10g želatina, 1 vanilin šećer, ½ šolje šećera u prahu. Mutite pavlaku u šerpi, koju ste stavili u veliku posudu sa hladnom vodom.

Kad se pavlaka zgusne, postepeno dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i želatin, koji je prethodno bio 20 minuta u hladnoj vodi i koji ste otopili na pari.

Mutite još 5 minuta. Kako bi fil bio čvrst, umutite ga pre samog filovanja torte, postepeno povećavajući brzinu mućenja.

Čokoladni fil je sočan i mek, ne razliva se, pa je zato dobar za dekoraciju torti, kolača i eklera.

Sastojci: 200 g čokolade, 100 g svežeg mleka ili pavlake za kuvanje, 20 g maslaca, 1 konzerva kondenzovanog mleka.

Na pari otopite čokoladu, dodajte mleko i maslac, pa zatim i kondenzovano mleko. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, mešajući sve vreme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest