bonapeti.rs»Članci»Mlečni Proizvodi»Kondenzovano Mleko

Kondenzovano Mleko

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
299810
Kondenzovano mleko

Kondenzovano mleko predstavlja zgusnuto, delimično dehidrirano mleko, kod koga je masnoća niža od 7, 5 procenata. Suva materija u supstanci ne treba da je manja od 25 procenata. U tom se vidu mleko čuva i prenosi lakše. Kondenzovano mleko je poznato još i pod imenom zgusnuto i slatko mleko i dulce de lecce. Može da sadrži šećer ili da nije zaslađeno.

Ovaj mlečni proizvod je svetložute do karamel boje. Konzistencija mu je gusta, kremasta. Ukus je delikatan, sladak (kad je mleko zaslađeno) i prijatan. Miris je nežan i jedva primetan. Kondenzovano mleko je proizvod koji je veoma rasprostranjen u poslastičarstvu. Stručnjaci ga često ga stavljaju u kremove, torte i druga slatka iskušenja.

Istorija kondenzovanog mleka

Istorija kondenzovanog mleka je e veoma interesantna. Njegova pojava uopšte nije povezana sa nekim kulinarskim ciljem. Ispostavlja se da je ono bilo proizvedeno da održi u dobroj formi vojnike armije Napoleona Bonaparte.

Prema legendi kondenzovano mleko je delo kulinara i trgovca Nikole Apera. Njegovo mleko se mnogo dopalo vojnicima i nije ostalo nezapamćeno od strane imepratora. On je sam podržao Aperov trud nagradom. Napoleon nije propustio da spomene oca kondenzovanog mleka za sjajne kvalitete njegovog izuma.

Mleko se posebno cenilo jer je predstavljalo zalihe mnogo korisnih materija. Dok su trajali svetski ratovi, konzerve sa zgusnutim mlekom nisu se davale samo vojnicima, već i ranjenima da brže ozdrave.

Zaslađeno kondenzovano mleko

Sastav kondenzovanog mleka

U sastav kondenzovanog mleka ulazi izvesna količina ugljenih hidrata, masti i proteina. On je izvor kalcijuma, gvožđa, fosfora, kalijuma i natrijuma. U njemu se još nalaze vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, vitamin D i vitamin E.

Vrste kondenzovanog mleka

Kao što smo već spomenuli kondenzovano mleko može da bude zaslađeno ili da je bez šećera. Proizvodni proces obe vrste uključuje nekoliko osnovnih etapa. Nezaslađeno kondenzovano mleko se sprema od svežeg mleka. Ono se prečišćuje mehaničkim primesama i podleže se pasterizaciji desetak minuta. Na taj način se odstranjuju vegetativne forme mikroorganizama.

Nakon toga mleko se podleže zgušnjavanju, tako da više od polovine količine vode u njemu bude odstranjeno. Kad se dobijeni proizvod prohladi, dolazi vreme za njegovo punjenje u konzerve. One se zatvaraju i podležu sterilizaciji. Kuvaju se ne više od 20 minuta na temperaturi od 110-115 stepeni. U tom mleku su prisutne slane note, a konzistencija podseća na pavlaku.

Zaslađeno kondenzovano mleko se dobija na identičan način, ali s tom razlikom, što se nakon pasterizovanja u tečnost dodaje šećer. Osim toga može da mu se doda neki dodatni miris ili boja, tako što mu se dodaje kafa ili kakao. U tom slučaju dobija se homogena, kremasta smesa.

Izbor i čuvanje kondenzovanog mleka

Na tržištu već je dostupan veliki broj raznovrsnih kondenzovanih mleka. Dostupno je u konzervama koje su različitih veličina i hermetički su zatvorene. Pre nego što kupite mleko, proverite da nije istekao rok trajanja. Obično je ono pogodno za konzumaciju do 6-7 meseci od datuma proizvodnje.

Inače u pogledu čuvanja treba da zante da mleko treba da stoji u frižideru, posebno nakon otvaranja. Kod obe vrste mleka mogu da se pojave mane, koje uključuju presecanje kazeina, tamnjenje mlečne supstance, pojave metalnog ukusa od dugog čuvanja u konzervi.

Kuvanje kondenzovanog mleka

Kolač sa kondenzovanim mlekom

Gusta i kremasta konzistencije kondenzovanog mleka dozvoljava da bude upotrebljeno u različitim kulinarskim eksperimentima. Po pravilu se inače koristi kod pravljenja različitih deserata. Preporučen je proizvod u mnogim kremovima, pudinzima, sladoledima, musovima, tortama, čizkejkovima, rolatima i dr.

Koristi se za popunu svakakvih voćnih salata, a takođe i za prelivanje vafla i palačinki. Ljubitelji toplih napitaka ga preporučuju za mekši ukus kafe ili kapućina. Koristi se za pravljenje mlečnih sosova ili pirea od krompira, šargarepe, tikvica i drugog povrća.

Koristi od kondenzovanog mleka

Naučnici tvrde da je kondenzovano mleko korisno i hranljivo jer se javlja kao izvor zasićenih masnih kiselina i mikroelemenata. Kao što smo već ustanovili kondenzovano mleko je izvor vitamina grupe A, B, C, D i E, koji nas obezbede energijom, zdravljem i lepotom. Kondenzovano mleko se preporučuje najviše vegetarijancima jer ima sposobnost da konpenzuje odsustvo mesa na meniju.

Štetnost kondenzovanog mleka

Iako se kondenzovano mleko smatra korisnim, prekomerna konzumacija zaslađene vrste može da dovede do neželjenih posledica. Dijetolozi upozoravaju da prevelik i dug unos mlečnog proizvoda sa šećerom može da dovede do prekomerne težine. Stomatolozi alarmiraju da ista mlečna supstanca može da se javi kao uzročnik zubnog karijesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji