Sušeno voće nije samo zdrava alternativa kolačima i slatkišima. Korisno je, gasi glad i na kraju, ali ne i najmanje važno, ukusno je. Ne sadrži emulgatore, nitrite, konzervanse ili boje.
U procesu sušenja mogu izgubiti neke od korisnih supstanci, ali su vredni mikro elementi kao što su kalcijum, gvožđe i magnezijum, kao i pektin, potpuno očuvani u njemu.
Ako ste se već uverili u koristi od konzumiranja dehidriranog voća, sigurno će vam se svideti ovaj recept za pripremu sušenih jabuka kod kuće. Sve što vam je potrebno su zdrave i lepe jabuke i želja, jer bez pravilnog raspoloženja rezultati neće biti isti.
Dakle, počinjemo pripremu sušenih kriški jabuke. Neki bi ih nazvali i čips od jabuke. Oljuštite voće i isecite ga na tanke listiće od polovine ploda. Ako nemate vremena, samo ih dobro operite i isecite. Stavite kriške jednu pored druge u pleh obložen papirom za pečenje. Nemojte dodavati masnoću.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 stepeni do željene gotovosti. Ne zaboravite da s vremena na vreme okrenete komade kako bi se ravnomerno ispekli sa obe strane.
Pre pečenja možete dodati cimet ako volite začin.
Dakle, sušene jabuke možete konzumirati direktno tako što ćete ih pre konzumiranja potopiti u hladnu vodu, kako bi ih telo lakše svarilo.
Takođe možete napraviti aromatični čaj od jabuke tako što ćete ih preliti vrelom vodom i ostaviti da se krčka ispod poklopca nekoliko minuta.
Pripremanje sušenih jabuka za zimu je pametan potez da se tokom zime obezbedi zalihe korisnih materija. Sušene jabuke su odličan izvor vlakana, vitamina i minerala. One će vas duže držati sitima i pomoći vam da zadovoljite dnevnu potrebu za voćem.
Sušene jabuke jačaju imunitet i istovremeno na delikatan način regulišu nepravilan stomak. Oni su odličan dodatak dijeti za mršavljenje i svakom zdravom meniju. Slobodno ih koristite u raznim receptima sa jabukama kao što su: kolač sa jabukama, pita od jabuke i kompoti.
Komentari