Kako da sačuvamo boju i vitamine kod povrća?
1. Uvenulo povrće potapamo u vodu u koju smo dodali sirće ili so ili limunov sok. Posle osttavljamo da se ocedi i da odstoji u zatvorenoj posudi.
2. Iseckano povrće će sačuvati svoju boju, ako prilikom kuvanja u vodu dodamo prstohvat sode bikarbone.
3. Povrće treba da se čuva uvek na tamnom, zato što na svetlosti dobijaju gorak ukus, a krompiri pozelene.
4. Krompir se uvek kuva oljušten u posoljenoj vodi i obavezno u šerpi sa poklopcem i na tihoj vatri. Kuvani krompir će biti ukusniji ako se u vodu doda 3-4 čena belog luka ili malo mirođije.
Drugi način prilikom kuvanja krompira je ako u vodu stavimo malo sirćeta, tako će stariji krompiri imati bolji ukus i neće se raskuvati. Kako ne bi bio tvrd i suv, krompir se soli kada se izvadi iz masnoće. Sveži krompir se lakše ljušti ako ga potopimo u posoljenu vodu.
Evo nekoliko korisnih saveta prilikom kuvanja, korisnih za početnice, koje tek treba da savladaju finese kulinarske umetnosti.
Da li znate da će žilavo meso postati mekše, ako u vodu dodate 2-3 kašike sirćeta. Meso starijih životinja će omekšati, ako ga pre kuvanja potopimo na nekoliko sati u smesu od sirćeta i ulja.
U galeriji gore možete videti i druge korisne savete.