Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se priprema jaretina?

Kako se priprema jaretina?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2019
Kako se priprema jaretina

Iako je potcenjena u mnogim zemljama, jaretina je jedno od najkorisnijih crvenih mesa. Količina gvožđa u njemu je čak veća nego u govedini! Razlozi za njegovo potcenjivanje nisu baš jasni, ali je dokazano da u svetu njegova potrošnja ne prelazi 6%, uključujući i jagnjeće meso.

S jedne strane, koze se ne gaje svugde u svetu, a tamo gde se uzgajaju, nisu u tolikom obimu da se kozje meso nađe svuda po prodavnicama. A jaretinu, koja je mnogo mekša od kozjeg mesa, pa čak i jagnjetine, obično jedu samo oni koji gaje koze.

Najveći potrošači jarećeg i kozjeg mesa zab sada ostaju Kina i Sudan, ali skoro svako domaćinstvo koje živi u selima Vijetnama, Venecuele, Libana i drugih udaljenijih zemalja uzgaja koze u svom dvorištu i uživa uglavnom u mekom jarećem mesu.

Na Jamajci, na primer, jareća glava se koristi za pravljenje tradicionalne supe koju zaista vredi probati. U mnogim istočnoevropskim zemljama jare se peče celo, a u Portugalu se od njega prave veoma ukusni i popularni burgeri. Libanci, koji retko jedu bez hleba, odlučili su da posluže jaretinu na trpezi uz voćnu pitu i jogurt, a u mnogim azijskim zemljama se služi prethodno marinirana jaretina u pirinčanom sirćetu i pržena sa lukom.

Jareće meso

Istina je da je jareće meso pogodno za sve - za pravljenje supa, pečeno na ražnju ili u rerni ili dinstano u ukusnim mesnim čorbama. Možete čak i da napravite mleveno meso, samo da u jaretinu dodate malo masnijeg mesa. Međutim, s obzirom na to da se više smatra delikatesom, preporučujemo da se odlučite za neki originalni recept za jaretinu.

Za neke ljude koji nisu navikli da jedu jaretinu i kozje meso, ili imaju oštriji njuh, ova vrsta mesa miriše. Istina je da ako se meso pravilno pripremi, bilo bi jestivo čak i najprobirljivijim potrošačima. Dodajte tome da jare koje je do sada sisalo od majke ne bi trebalo da ima neprijatne mirise.

Kako se kuva jaretina?
Fotografija: Sergei Anchev

Međutim, ako sami ne gajite koze i shodno tome ćete morati da kupujete kozje meso, onda vam niko ne garantuje da će to biti meso od mlade životinje koja je do sada sisala. tj nemate garanciju da nećete osetiti karakterističan miris ovih životinja. I za to postoji rešenje. I to nekoliko.

Najbolji metod uklanjanja mirisa, koji se takođe široko koristi u pripremi jagnjetine, jeste da se meso ostavi u frižideru preko noći, preliveno rakijom ili drugim sličnim alkoholom. Imajte na umu da vino steže meso jer je kiselo. Jaretina ide dobro uz malo piva.

Ako nemate takav alkohol, druga opcija je da pomešate sirće i vodu i marinirate jaretinu. Postoje zemlje u kojima se jaretina potapa u mleko, a ovde je vreme da razjasnimo da po nekim verovanjima jaretinu ne treba ni kvasiti ni kuvati sa kozjim mlekom - mlekom majke.

Koji god recept da izaberete za pripremu jaretine, budite sigurni da je ovo meso jedno od najkorisnijih, ukusnijih i nežnijih vrsta mesa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest