Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica. Sa njima možemo da napravimo svakakva jela, glavna ili pak garnirunge.
Da pomognemo u kriznim situacijama dajemo vam nekoliko primera ukusnih recepata s krompirom, koji se spremaju zaista brzo. Osim toga ona su i veoma dobar garnirung nekom pečenom mesu.
Prvi recept je s krompirom i kačkavaljem. Evo šta vam je neophodno da ga pripremite kod kuće:
Šnicle od krompira s kačkavaljem
Neophodni sastojci: 5-6 krompira, šunka, 2 žumanca, 1 kašičica oraščića, so, kačkavalj, brašno
Način pripreme: Skuvate krompir i izgnječite ga kao za pire. Dodate šunku iseckanu na sitne kockice, dva žumanca, začine i brašno. Količina brašna ne može da se odredi jer zavisi od smese. Cilj je da se dobije testo s kojim možete da napravite šnicle. Pržite ih na vrelom maslacu i odmah čim su gotove obilno ih pospete kačkavaljem dok su još vrele.
Sledeći recept ponovo sadrži krompir i kačkavalj, ali ovaj put bez mesa. Evo šta vam je neophodno:
Krompir sa svežim mlekom
Neophodni sastojci: 2 jaja. 200 g kačkavalja, 250 g svežeg mleka, 4-5 krompira, 2 kašike brašna, oraščić, so i masnoća.
Način pripreme: Skuvate krompir i jaja - krompir isečete na šajbne, a jaja narendate. U drugoj posudi zagrejete masnoću i zapržite brašno, nakon čega nalijete sveže mleko, promešate da se ujednači i sklonite s ringle. U mleko stavite narendana jaja, začine kao i narendan kačkavalj.
Namažete posudu za pečenje masnoćom i naređate krompir, nakon čega sipate mleko. Odozgo možete da pospete s malo prezli, nakon toga zapečete.
Sledeći recept je s pilećim mesom i prazilukom. Možete da zamenite praziluk i lukom. Jelo se priprema brzo, ako imate odmrznuto pileće meso:
Pile s krompirom i prazilukom
Neophodni sastojci: 300 g pilećeg filea, 2 struka praziluka, 5 krompira, so, masnoća, ruzmarin, pola šolje belog vina.
Način pripreme: Skuvate krompir i iseckate ga na kockice, a praziluk se seče na šajbne. Pileće meso se dobro zaprži u masnoći, posle stavljate praziluk, zapržite i njega, na kraju dodate i krompire. Zapržite i njih i posipate začinima. Dodajete pola šolje belog vina i ostavljate da se krčka, dok vino ne uvri.
Komentari