Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?

Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
186119
Kraljevski vrganj

Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.

Zovu ga još i kraljevka.

Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast, a kasnije je kružno jastučast. Boja mu varira od roze, tamno roze do roze-crvenkaste, suva, glatka, i ne poplavi pri povredi.

Cevčice klobuka su najpre limun-žute, pa žute i na kraju žute sa maslinasto-zelenim primesama. Promene se dešavaju zbog starenja pečurke. Važno je znati da cevčice ne plave pri izlaganju vazduhu, da bi se napravila razlika između njih i ostalih pečuraka. Pore su iste boje i isto ne plave pri povredi ili kidanju.

Stručak je cilindirčan do batinast, ponekad izrazito proširen ili istanjen prema osnovi. Žute je ili limun-žute boje. U osnovi su ponekad vidljive crvene do tamnocrvene mrlje, posebno kod dugotrajnog sušenja. Po celoj dužini ili najmanje u gornjoj polovini je prekriven mrežicom. Površina stručka isto ne plavi prilikom povrede.

Vrganj
Fotografija: BoletalesCom

Meso je limun-žute ili jarko žute bije, ponekad bledo do prljavo roze u osnovi stručka. Ne plavi prilikom izlaganja vazduhu. Ponekad malo pocrveni prilikom sušenja. Bez posebnog je mirisa i ukusa.

Prah od spora je žuto-braonkast, a spore su vretenaste, glatke i žućkaste, veličine 10.5–16 × 3–5 μm.

Kraljevka raste u listopadnim šumama, gde raste kraj duba, bukve i kestena. U Evropi je široko rasprostranjena, ali je nema u severnim predelima i češće se sreće na jugu.

Može se naći u širokom vremenskom intervalu tokom godine - od maja do oktobra.

Jestiva pečurka sa odličnim istančanim ukusom. Pogodna je kako za kuvanje, tako i za konzerviranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest