bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Ishrana kod visokog holesterola

Ishrana kod visokog holesterola

Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
12
Dijeta

Svi znamo koliko je holesterol opasan. Ali to samo u teoriji. U praksi uopšte ne razmišljamo o zdravom načinu života, opravdavamo se brzom svakodnevicom, stresom i problemima.

Visok holesterol izaziva mnoge bolesti među kojima je dijabetes, rak i ateroskleroza. I pošto je dijeta glavna preventiva lečenja sličnih problema, sledeći članak će vam biti od velike koristi.

Nepravilna ishrana je razlog broj jedan za visok nivo holesterola.

Ako često preterujete sa životinjskim masnoćama - maslac, pavlaka i proizvodima sa visokim sadržajem masti i drugi, to pomaže uvećanju nivoa lošeg holesterola u krvi i njegovo zadržavanje u krvnim sudovima.

Drugi faktor je preterana upotreba bombona, čokolade i testenina, koji imaju visok energetski sadržaj. Ova tendencija ishrane je razlog za gojenje.

Mršavljenje

Da biste smanjili holesterol, potrebno je da smanjite kaloričnost hrane, da normalizujete telesnu težinu. Hrana koja sadrži proteine - mleko, riba, mlečni proizvodi i debelo meso se mogu uzimati u običnim količinama.

Obavezno treba da redukujete životinjsku masnoću, slanu hranu, slatkiše i šećer. Dobro će vam se odraziti ako konzumirate ribu 1-2 puta nedeljno. Kiselo mleko takođe pomaže normalizaciji holesterola u krvi.

Sve dijete koje imaju za cilj da se izbore sa visokim holesterolom sadrže voće i povrće, kao i njihove sokove. Dijetetska vlakna u ovim sastojcima su gotovo bez kalorija, ali imaju veliki značaj za pravilnu funkciju organa za varenje i metabolizam.

U jabukama, mušmulama, dunjama, breskvama, šargarepi i grejpfrutuu se nalazi pektin - dijetetsko vlakno koje je kao prirodan lek. Možete ga kuputu u apotekama, ali ipak ga priroda daje na gotovo. Pektin sprečava povratno upijanje holesterola i reguliše njegov sadržaj u krvi.

Osim dijetetskih vlakana, voće, povrće i sokovi imaju bogat sadržaj vitamina i minerala. Oni će vam biti od koristi u borbi sa holesterolom. Osim dijete, nemojte zaboraviti redovne šetnje i česte fizičke vežbe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest