Morski plodovi, kao što su škampi, mogu da daju sofisticiran izgled svakoj trpezi, bilo da ima povoda ili ne. Van toga, bogate mineralima i vitaminima ove namirnice su izuzetno korisne za zdravlje čoveka.
Srećom, danas škampi mogu da se kupe u svakoj malo većoj prodavnici. Problem je u tome što ne može svako da ih spremi kako valja. Evo i nekoliko korisnih saveta, da ne budete i vi u već pomenutoj kategoriji.
Veoma je važno ako želite da napravite savršenu večeru s morskim plodovima, da izaberete odgovarajuće škampe. Ima različitih vrsta, pa svako može da izabere spram svog džepa. Najvažnije je da kupite svež proizvod. Stari škampi se prepoznaju po to me što im je meso žutnjikavo.
Ako ste kupili smrznute škampe, nikako nemojte da ih odmrzavate u mikrotalasnoj rerni. To je najsigurniji način da izgube sva korisna hranljiva svojstva. Čekajte da se sami odmrznu. Potom ih operiti dobro pod tekućom vodom.
Izuzetno je važno takođe da ih pravilno i dobro očistite, kao i male račiće. Glave se bacaju. Kad držite rep jednom rukom, pažljivo skinite ljušturu. Kod većih primeraka skida se gornji deo leđa gde su vene koje mogu da pokvare ukus celog jela. Unutrašnji organi se takođe bacaju da ne bi ukus bio gorak.
Stavite šerpu na ringlu. Sačekajte da voda provri i posolite je. Odmrznuti škampi se stavljaju u vrelu vodu na otprilike pet minuta. Ako ste kupili svež proizvod on se ne kuva više od tri minuta. Možete po vašoj želji da dodate biber, mirođiju ili bilo koji drugi začin, u zavisnosti od recepta koji ste izabrali.
Škampi su kratkotrajan proizvod koji obavezuje na brzo konzumiranje nakon što se skuva. Isto tako, koliko su veći toliko duže treba da se kuvaju.
Nakon što su jednom pravilno očišćeni i skivani, dalja obrada je pitanje koje svaka domaćica mora da reši sama za sebe. Postoje stotine recepata za ukusne rakove.
Komentari