Nema ništa lepše od ukusnih palačinki. Caka za neverovatne palačinke se krije u tehnici. Eto i nekoliko saveta kako da pravilo napravite palačinke i izbegnete neke od čestih grešaka.
1. Pravljenje smese
Smesa treba da bude glatka i da nema grudvica u njoj. U suprotnom će gluten nastaviti da se razvija i dobićete žilave palačinke. Zato pomešajte suve i tečne sstojke, dok ne dobijete glatku smesu i neće se pojaviti grudvice.
2. Pauza
Da ne i bilo negativnih posledica, nemojte preskakati ovaj korak. Potrebno je da smesa odstoji (najviše 30 minuta). Glutenu, koji se aktivira za to vreme, potrebno je da se oslobodi. Molekuli skroba u brašnu upijaju tečnost u testu, pa na kraju testu daje gušću konzistenciju.
3. Početak pečenja
Tiganj, u kome ćete spremati palačinke, ne treba da bude mnogo vruć. Važno je da bude zagrejan sa svih strana i ulje u njemu treba da bude zagrejano do potrebne temperature (da se ne dimi). Ako niste sasvim sigurni da li je tiganj dovoljno vruć, nemojte oklevati da testirate sa jednom palačinkom.
4. Temperatura
Visoka toplota ne pomaže da se palačinke brzo ispeku, već one budu neravnomerno ispečene sa izgorelim spoljašnjim krajevima. Ako je temperatura maksimalno visoka, unutrašnjost bude sirova i lepljiva. Podešavanje odgovarajuće temperature pečenja jeste jedan od ključnih trenutaka za neverovatne palačinke. Da bi napravljena palačinka imala zlatno-braon boju i bila mekana, održavajte srednju temperaturu.
5. Okrenite palačnike samo jedanput
Trenutak kada treba da okrenete palačinku jeste onaj ne kada se pojave mehurići, već kada one napuknu. Okretanje palačinki više puta može dovesti do toga d se one raspadnu ili da splasnu, jer tako gube teksturu.
Komentari