Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarski trikovi u pripremi jela sa belim lukom

Kulinarski trikovi u pripremi jela sa belim lukom

Beli luk

Beli luk daje specifičnu aromu i ukus raznim jelima, zato vam predlažemo nekoliko trikova za pripremu jela sa belim lukom:

- Da ublažite miris starijeg belog luka, uklonite zelenu klicu koja se nalazi između čenova;

- Svi znamo koliko može biti dosadno kada ljuštimo luk i kada se ljuske zalepe za ruke. Kako biste to sprečili, prethodno stavite glavice luka u posudu da hladnom vodom;

- Nemojte bacati oljuštene čenove luka ako vam preteknu u spremanju. Možete ih iskoristiti i napraviti aromatično ulje sa njima, tako što ih stavite u teglu i prelijete uljem. Ulje će upiti miris i moći ćete da ga koristite kao začin za razna jela;

- Kada koristite cele čenove belog luka za pojačavanje arome jela, možete ih nabosti na čačkalice i tako će oni ostati na površini za vreme kuvanja, a i moći ćete da ih lako sklonite pre serviranja.

Jesti beli luk

- Oljušteni čenovi će dugo biti sveži, ako ih stavite u malu teglu i posipate preko njih so. Zatim je potrebno da ih prelijete vodom i sirćetom u odnosu 2:1. Takav beli luk možete kasnije koristiti za špikovanje mesa, za sva jela sa mesom ili pre pečenja;

- Možete pripremiti i ukusnu pastu za tarator, škembe čorbu, pihtije, jela sa ribom i razne sosove, tako što u odgovarajućoj posudi isitnite nekoliko glavica belog luka sa solju, dodate malo ulja i malo sirćeta. Dobijenu gustu i kašastu smesu stavite u teglicu, a zatim u frižider i uvek ćete imati pri ruci spreman začin.

- Neprijatan miris belog luka možete ukloniti sa ruku tako što ruke protrljate sa malo soli i operete hladnom vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest