Ako želite da pripremite tvrdo kuvana jaja, ali ne znate tačno koliko dugo da ih kuvate, saznaćete u sledećim redovima. Bez obzira da li želite tvrdo kuvana ili rovita jaja, trebalo bi da budu na sobnoj temperaturi pre nego što ih stavite da se kuvaju.
Vreme kuvanja jaja, kao što smo rekli, zavisi od rezultata koji želite. Jaja treba staviti u vodu koja je već proključala. Ako želite mekša jaja, kuvajte ih kraće. Ako želite da budu tvrdo kuvana, potrebno je da ih kuvate duže. Evo koliko je vreme kuvanja za to:
- ako se kuva 7 minuta, žumance jaja će ostati tečno, a belance dobro kuvano;
- ako kuvate jaja osam minuta, žumance će biti mekano, ali ne i tečno;
- ako kuvate jaja 10 minuta, jaja su dobro kuvana, žumance malo mekano;
- ako se kuva 12-13 minuta, jaja će biti vrlo dobro kuvana.
Ako želite da vaša jaja budu veoma dobro skuvana, sledite ova pravila:
- stavite nekoliko jaja na dno srednje ili veće šerpe. Sipajte vodu oko 5 cm iznad jaja;
- stavite šerpu sa vodom da provri na jakoj vatri. Kada voda počne da ključa, označite vreme i merite potrebno vreme od tog trenutka za željeni rezultat;
- nakon što se jaja skuvaju, ohladite ih pod tekućom hladnom vodom da se proces kuvanja zaustavi ili ih stavite u posudu sa hladnom vodom dok se ne ohlade;
- da biste dobili tvrdo kuvano jaje, stavite jaja u hladnu vodu i kuvajte ih. Ako imate tajmer, podesite ga na 13 minuta. Ako ga nemate, možete izmeriti toliko vremena. Što duže kuvate jaja, ona će biti tvrđa. Nakon što prođe vreme kuvanja, jaja se stavljaju u ledeno hladnu vodu na oko 1 minut. Ovo će zaustaviti proces kuvanja i pomoći im da se brže ohlade.
Sa tvrdo kuvanim jajima preporučujemo da pripremite:
- farbana jaja;
- punjena jaja;
- ili ukusnu salatu od jaja;
Komentari