Svi vole kandirano voće. Ovi šareni komadi bogatog ukusa, kuvani u gustom šećernom sirupu zamene su za slatkiše u dijetama, a koriste se i za dekoraciju peciva i pripremanje deserata.
Kandirano voće se smatra niskokaloričnim i zdravim slatkišem, koji se može uključiti u ishranu. Pored toga, veoma je korisno, jer sadrži vlakna, vitamine, minerale i mikro elemente u koncentrovanom obliku.
Kako pripremiti kandirano voće?
Neki kuvari početnici postavljaju pitanje od čega se može napraviti kandirano voće? Odgovor je jednostavan - od bilo kog voća. Od jabuka i krušaka, do krastavaca i cvekle, kao i kore od pomorandže, dinje i lubenice, postaju sirovina za kandirano voće. Dakle, hajde da naučimo kako da pravilno napravimo kandirano voće kod kuće tako da bude lepo, mirisno i meko.
Prethodna obrada voća
Plodovi se dobro operu, očiste od semena i iseku na sitne kriške – što su sitniji komadi, to su bolje natopljeni sirupom i lakše se suše. Ako ste odlučili da napravite kandirane citruse (poput pomorandže i limuna), bilo bi dobro da ovo voće prethodno potopite nekoliko sati u hladnu vodu, često menjajući vodu. Ovo će oprati gorčinu sa kore ovog voća.
Pre pravljenja kandiranog voća od kruške, bundeve, jabuke i šargarepe, moraju se prokuvati u ključaloj vodi. Breskve i kajsije se kuvaju 3 minuta, jabuke, dunje i kruške - 5 minuta, kore citrusa - 7 minuta, šargarepa i bundeva - 10 minuta. Dinju i lubenicu ne treba prethodno blanširati.
Priprema sirupa
Uzmite 300 g šećera u 300 ml vode i kuvajte sirup 10 minuta. Kvalitet kandiranog voća zavisi od konzistencije sirupa – na primer, gust i prejak sirup čini komadiće voća previše mekim i lišava ih elastičnog jezgra, što se ceni u kandiranom voću. S druge strane, previše tečan sirup ne dozvoljava da se voće ušećeri.
Voćne kriške potopite u sirup, prokuvajte 15 minuta i ostavite unutra najmanje dva do tri sata.
Za različito voće, povrće i voće vreme obrade može varirati - sve zavisi od stepena njihove mekoće i sočnosti.
Sušenje kandiranog voća
Stavite kriške voća na sito ili u cediljku da se ocedi sirup, a zatim kandirano voće prebacite na drvenu dasku i ostavite dan-dva, povremeno okrećući da se ravnomerno osuši.
Kandirano voće može se posuti kristal šećerom, šećerom u prahu i vanilom. Čuvate ga u dobro zatvorenoj staklenoj tegli - tako dugo zadržava mekoću i svežinu.
Komentari