Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zašto stalno podrigujemo?

Zašto stalno podrigujemo?

Nina NordNina Nord
Džedaj
1099
pizza

Stalno podrigivanje je česta posledica želudačne dispepsije. Ona može biti fiziološke prirode - da se pojavi nakon obroka, posebno u slučajevima kada je hrana pikantna, a može i nakon ispijanja gaziranih pića.

U takvim situacijama zbog otvaranja sfinktera se izjednačava želudačni pritisak. Fiziološko podrigivanje je obično kratkotrajno. Patološko podrigivanje je višekratno, a samim tim i opterećuje osobu koja boluje od toga.

To je prouzrokovano pojavom kada se tonus glavnog sfinktera smanji i gas iz želuca dospeva u jednjak i usnu duplju. jako podrigivanje je najčešće simptom aerofagije - specifičan funkcionalni poremećaj želuca.

Ako se tokom podrigivanja oseća neprijatan miris, poput onog na pokvareno, to je znak da se u želucu dugo zadržava hrana. Kiselo podrigivanje je posledica prekomeprne proizvodnje želudačnog soka.

mleko

Ako se oseća gorak ukus nakon podrigivanja, radi se o eliminisanju žučne tečnosti iz dvanaestopalačnog creva u želudac, a iz želuca - u jednjak.

Ako kod podrigivanja čovek oseća ukus užeglog ulja u ustima, to može biti znak usporenog procesa pražnjenja sadržaja iz želuca.

Podrigivanje, čak i da nije preraslo u posledicu iritiranog želuca, stvara neprijatnosti, a posebno u situacijama kada us ljudi oko vas. Trudite se da dugo žvaćete hranu.

Ne samo da će vas to sačuvati od podrigivanja, već će poboljšati vaše varenje i smanjiti pojavu gasova u želucu. Osim toga, trebalo bi da budete smireni.

Neki ljudi, kada su nervozni, mrdaju nogom ili udaraju prstima. Drugi u stresnim situacijama naglo udišu vazduh. Kada se udahne velika količina vazduha, to može dovesti do podrigivanja.

Umesto dauzimate vazduh u velikim gutljajima, zastanite, malo se prošetajte i potražite drugi način da se smirite. Odustanite od gaziranih pića.

Pri konzumaciji gaziranih pića pojačano se stvara gas koji traži način da izađe iz tela. Nemojte koristiti slamku kad pijete nešto, jer to dovodi do pojave još većeg vazduha u piću.

Neke namirnice uzrokuju podrigivanje - to su mleko, jaja, žitarice, pšenica, soja, orašasti plodovi, citrusno voće, čokolada.

Jednu po jednu namirnicu isključite iz ishrane, pa ako vam tada podrigivanje nestane, trebalo bi ograničiti konzumaciju ovih namirnica. U slučaju da vam podrigivanje stvara dosta neprijatnosti, ne bi bilo loše da posetite doktora, jer to može ukazivati na ozbiljnije oboljenje želuca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest