Soja

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Soja

Soja pripada porodici mahunarki i dolazi nam iz Istočne Azije. Koristila se kao važan izvor proteina u orijentalnom svetu čitavih 5000 godina. Soja je ušla u svet Zapada u 20. veku.

Soja kao biljka uspeva na raznim zemljištima i raznim klimatskim uslovima, koji mogu da variraju od tropskih u Brazilu do zimskih na ostrvu Hokaido u severnom delu Japana. Koda soja uzri, njeni plodovi postaju suvi i tvrdi. Iako je većina sorti soje žute boje, postoje i retke sorte koje su crne, braon ili zelene boje.

Sastav soje

Soja je biljni proizvod koji se preporučuje svima koji žele da se hrane zdravo. Ima visok sadržaj celuloze, lecitina, omega-3 masnih kiselina, fitoestrogena i izoflavona. U njen sastav ulaze i vitamini A, C, E, H, B6, B9, B12 i dosta minerala. U soji ima toliko proteina, da se ona sa punim pravom smatra mesom za vegetarijance.

U 100 g soje ima 446 kalorija, 19 g masti, 36.5 g proteina i 30 g ugljenih hidrata.

Odabir i upotreba soje

Sveža soja se čuva u frižideru i treba da se iskoriti u roku od dva dana. Zamrznuta soja se može čuvati nekoliko meseci. Sušena soja se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi duže vreme.

Kulinarska upotreba soje

Upotreba soje se najviše povezuje sa njenom preradom i transformacijom u druge namirnice, kao što su to tempeh, tofu, mleko od soje, miso ili druge namirnice. Pored toga, kuvana soja se može koristiti kao sastojak za razne čorbe, soseve i supe. Najpoznatiji proizvodi od soje su:

Soja sos - začin koji se dosta koristi, a odlično se slaže sa jelima od mesa i povrća.

Maslac od soje - prednost ove vrste maslaca je, kao i ostalih vrsta, da nema holesterola u sebi. Ima prirodni ukus, a i bogat je važnim masnim kiselinama. Najčešće se koristi za pravljenje raznih marinada za salate i činjenica da je izdržljiv na visokim temperaturama od 180 i više stepeni čini ovaj maslac odličnim za pečenje na temperaturama na grliu i za prženje. Koristi se i za dinstanje.

Tofu - belo, skoro bezukusno drugo ime soje, što sa punim pravom nosi titulu "car proizvoda od soje". Ima veoma široku primenu u kulinarstvu - pečen, rendan ili u kombinaciji sa povrćem. Sir od soje se može marinirati sa soja sosom ili maslinovim uljem i začinima, a dobija se sir jake arome i ukusa. Imajte u vidu da tofu ima osobinu da upija druge arome.

Tofu

Zrna soje - pržena ili pečena soja je veoma popularna kao užina. Ako hoćete da se hranite zdravo, birajte pečenu soju bez soli.

Sojino mleko takođe postaje sve popularnije, posebno među veganima. Ono je dobar izbor i za osobe koje su netolerante na laktozu.

Sojino brašno se može koristiti za sva jela u koja se stavlja pšenično, ali ipak je potrebno da se pomeša sa pšeničnim.

Koristi od soje

Soja je veoma korisna za zdravlje, koje dolaze u obliku sojinog proteina i u obliku izoflavona genistein i daidzein. Osnosve koristi od soje za zdravlje se mogu podeliti u sledeće kategorije:

- Soja poboljšava zdravlje kostiju. Proizvodi od soje, kao što je sojino mleko, ne sadrže mnogo kalcijuma, ali sojini izoflavoni mogu da pomognu u smanjenju rizika od osteoporoze. istraživanja su pokazala da izoflavoni mogu uticati i sprečiti gubljenje koštane srži.

- Soja smanjuje rizik od srčanih oboljenja. U zemljama gde se proizvodi od soje redovno konzumiraju rizik od srčanih oboljenja je mnogo niži. Istraživanja su pokazala da soja može pomoći u sprečavanju srčanih oboljenja, tako što smanjuje celokupni holesterol, smanjuje gustinu holesterola lipoproteina i sprečava formiranje naslaga u arterijama, koje mogu biti uzrok infarkta ili moždanog udara. Ove koristi soje za zdravlje su najviše zahvaljujući izoflavonima koj eona sadrži. Genistein može dovesti do veće elastičnosti krvnih sudova.

- Soja pomaže u sprečavanju nekih oblika kancera. Niz istraživanja pokazuje da redovan unos namirnica od soje može pomoći u sprečavanju hormona koji su povezani sa pojavom raka, kao što je to npr. rak dojke, rak prostate i rak debelog creva.

Proizvodi od soje, tofu, tempeh i sojino mleko su veoma bogati proteinima. Ovaj protein je dobrog kvaliteta, jer sadrži sve osnovne aminokiseline. Soja je dobar izvor lecitina i vitamina D. Ovi prirodni antiksidansi sprečavaju oksidaciju LDL holesterola. Soja je, takođe, bogata magnezijumom, koji ima važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje kostiju, srca i arterija.

Štetnost soje

Ne isključuje se mogućnost da se pojavi alergijska reakcija na zrna soje, ali ipak se pod znakom pitanja koja količina treba da se konzumira da bi se ista alergijska reakcija pojavila. Sa druge strane, soja je jedna od namirnica koja ima potencijala da se genetski modifikuje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas