bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Trikovi protiv stalne gladi

Trikovi protiv stalne gladi

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
145317
Trikovi protiv stalne gladi

Glad je prirodni osećaj koji signalizira potrebu našeg tela za hranom. Međutim, stalna glad može biti frustrirajuća, ometajuća i može dovesti do nezdravih navika u ishrani.

Mnogo je faktora koji doprinose konstantnoj gladi, uključujući hormonsku neravnotežu, izbor načina života i medicinska stanja. Srećom, postoji nekoliko trikova koje možete koristiti da upravljate glađu i sprečite prejedanje.

Pijte puno vode

Održavanje hidratacije može pomoći u smanjenju napada gladi. Ponekad naša tela pogrešno shvataju žeđ kao glad, pa nam voda za piće može pomoći da se osećamo siti i zadovoljni. Cilj je da popijete najmanje 8 čaša vode dnevno.

Jedite hranu bogatu vlaknima za borbu protiv gladi

Trikovi protiv stalne gladi

Vlakna su važna hranljiva materija koja nam pomaže da se duže osećamo siti. Hrana bogata vlaknima uključuje voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke. Pokušajte da uključite ove namirnice u svoju ishranu što je više moguće.

Proteini uz svaki obrok protiv stalne gladi

Proteini se vare duže nego ugljeni hidrati ili masti, što znači da vam mogu pomoći da se duže osećate sito. Pokušajte da uključite proteine u svaki obrok i užinu. Dobri izvori proteina su nemasno meso, riba, jaja, orasi i mahunarke.

Polagano žvačite hranu

Prebrzo hranjenje može dovesti do prejedanja jer je potrebno vreme da naš mozak registruje da ste siti. Odvojite vreme dok jedete i polako žvačite hranu. Ovo vam može pomoći da se osećate zadovoljnim sa manje hrane.

Odspavajte malo da ne biste stalno gladovali

Nedostatak sna može poremetiti hormone koji regulišu apetit, što dovodi do povećane gladi i apetita. Nastojte da spavate 7-8 sati noću da biste regulisali nivo gladi.

Izbegavajte prerađenu hranu

Trikovi protiv stalne gladi

Prerađena hrana često sadrži mnogo šećera, soli i nezdravih masti, što može dovesti do prejedanja i stalne gladi. Pokušajte da izbegavate prerađenu hranu što je više moguće i umesto toga birajte celu hranu.

Držite zdrave grickalice pri ruci

Zdrave grickalice pri ruci mogu pomoći u sprečavanju prejedanja i stalne gladi. Dobre opcije za doručak uključuju sveže voće i povrće, orašaste plodove, semenke i krekere od celog zrna.

Ostanite aktivni

Redovno vežbanje može pomoći regulaciji apetita i umanjiti stalnu glad. Ciljajte na najmanje 30 minuta vežbanja dnevno, bilo da se radi o šetnji, džogiranju ili nekom drugom obliku fizičke aktivnosti.

U zaključku, stalna glad može da bude frustrirajući i ometajući problem, ali postoji nekoliko trikova koje možete koristiti da biste je rešili. Ako ostanete hidrirani, jedete hranu bogatu vlaknima, unosite dovoljno proteina, polako žvaćete hranu, dovoljno spavate, izbegavate prerađenu hranu, držite zdrave grickalice pri ruci i ostanete aktivni, možete pomoći da smanjite stalnu glad i sprečite prejedanje.

Ideje za zaštitu od stalne gladi su domaće pločice i krekeri od integralnih žitarica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest