Ruj

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890127
ruj

Ruj /Cotinus coggygria Scop./ je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka na Balkanu. Sigurno ne postoji čovek, koji se nije uverio u njene lekovite moći. Ova biljka je poznata i pod nazivom rujevina. Ruj može biti kao žbun ili drvo koje dostiže visinu i do 4 m, a može se sresti među žbunjem ili u hrastovim šumama. Niče na kamenitom, suvom i krečnom tlu.

Ruj se može naći i u toplijim krajevima Balkana, a najviše na mestima do 800 metara nadmorske visine. Može se sresti i u Južnoj Evropi.

Grane ruja imaju crvenkastu tanku koru i žutu unutrašnjost.

Listovi su eliptičnog ili jajastog oblika sa izraženim žilicama. Listovi su odozgo sivo-zeleni, a odozdo su tamnozelene boje. Imaju specifičan miris, a takom jeseni mogu pocrveneti. Cvetovi ruja su dvopolni, bledozelene boje, sakupljeni u cvasti.

Sastav ruja

Listovi ruja sadrže 25% galotanina, galova i elaginske kiseline. Eterično ulje ove bilje ima veoma prijatnu aromu, a hemijski sastav bilje je veoma složen: kamfen, linaleol, tirpeneol, alfapinen, mircen. Stablo ruja sadrži flavonoid fizetin. Tanini su skoncentrisani u listovima.

Branje i čuvanje ruja

Listovi se beru za svrhe lečenja kada ovo drvo počinje da cveta i pre nego što se pojave plodovi. Beru se veoma pažljivo i treba voditi računa da se ne zgužvaju ili ne osuše.

ruj-drvo

Takođe, treba voditi računa da listovi ne budu vlažni, jer će u tom slučaju izgubiti veliku količinu tanina. Ruj se može naći u svakoj apoteci, a njegovo čuvanje je jednostavno - u dobro zatvorenoj kutiji, na suvom i hladnom mestu i van direktnog kontakta sa sunčevom svetlošću.

Koristi od ruja

Ruj ima antiseptička, antiupalna dejstva, takođe i efekat zatezanja. Antiupalno dejstvo čini ovu biljku dobrim lekom za mnoge bolesti. U ove svrhe se koriste listovi mladih grana ruja.

Ruj je moćan lek za razne upalne procese usne duplje. Oboljenja kod kojjih pomaže ova biljka su paradontoza, afte, zadah, stomatitis, upala desnih i druge. Ruj je često i jedan od glavnh sastojaka pasti za zube ili vodica za usta.

Kupke sa rujem pozitivno deluju na hemoroide, a često se koriste i za lečenje upornog belog sekreta/kolpit/ i to putem unutrašnjeg ispiranja sluzokože.

Ruj je jedna od najefikasnijih biljaka kada su u pitanju iritacije kože kao što su ekcemi, rane, čirevi, otoci, znojenje nogu i slične pojave.

Ruj u narodnoj medicini

U balkanskoj narodnoj medicini ruj se koristi kod hemoptizije, upala želuca i pluća, kod dijareje, oboljenja bubrega, hemoroida, kiselina u želucu.

Za unutrašnju upotrebu se koristi 1 kašika listova ruja sa 500 ml vode. Ostavi se da ključa 10 minuta i pije se po 1 šolja, četiri puta dnevno. Kupke od ruja, koje se pritom koriste za navedena stanja - belo pranje, rane koje sporo zarastaju, oboljenja usne duplje, čirevi, znojenje nogu, se prave na ledeći način:

caj-ruj

1 prepunjena kašika listova ruja se prelije sa 500 ml kipuće vode i ostavi se da ključa još 5 minuta. Skloni se sa vatre i procedi se kad se ohladi. Dobijena tečnost se koristi za pravljenje kupki, za ispiranje ili jednom dnevno za ispiranje usta. Može se koristiti i kod promrzlina i posekotina.

Ulepšavanje sa rujem

Ruj se često koristi kod osetljive kože, i to ne samo što poboljšava njenu zaštitnu moć, već zato što ublažava osećaj zategnutosti i topline, kao i crvenilo kože lica. Ako hoćete, veoma lako možete napraviti masku za lice u kućnim uslovima.

Operite i blago isitnite nekoliko listova majčine dušice i dodajte im med, po mogućstvu lipov. Promešajte i nanesite na lice, pa ostavite nekih 20 minuta da deluje. Operite lice mlakom vodom i nanesite kremu, kako bi lice nakon maske bilo hidrirano.

Ruj je čest sastojak raznih krema za lice, ruke, noge, kao i kupki za intimnu negu i kupki protiv posekotina. On se koristi za lečenje akni: napravite obloge sa 50 g ruja i stavite da proključa sa 2 kašike vode.

Tokom hladnih dana kozmetika od ruja će vam biti od velike koristi. Kreme sa ovom biljkom održavaju zdravlje kože, a takođe je štite od hladnoće tokom zimskih meseci.

Štetnost ruja

Ruj se može koristiti za unutrašnju uoptrebu samo u manjim količinama, jer će u suprotnom velike količine izazvati iritaciju sluzokože. Neki čak i smatraju da se ruj ne bi trebalo koristiti za unutrašnju upotrebu, već isključivo samo za spoljašnja ispiranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji