Malbek

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190187
Malbek vino

Malbek je crvena sorta grožđa, koja poreklom dolazi iz jugozapadnih delova Francuske. Rodno mesto ove sorte je region Kaora, gde je i do danas ova sorta grožđa veoma zastupljena. Početkom 20. veka je malbek najrasprostranjenija sorta grožđa u Evropi, kao i u samoj Francuskoj.

Nakon veoma hladne zime 1956. godine u Bordou je više od 75% loza uginulo i danas se malbek može sresti na većim površinama u Kaoru i dolini reke Loare. Ovde je važno pomenuti da malbek pre 1956. godine nije bila omiljena sorta među vinarima u Francuskoj.

To je zbog činjenice da je ova sorta veoma osetljiva na hladnoću, bolesti i truljenje. Naime, 1956. godine je ova vinova loza u potpunosti izmrzla i to je dalo mogućnost Francuzima da se otarase ove sorte. Međutim, ostala je u predelima Kaora, gde se kupažira zajedno sa tanatom i merloom, a tokom poslednjih godina čini 100% lokalnih vina.

Ova sorta postaje poznata u Argentini nakon što je predstavio francuski agronom 1968. godine. Topla klima ove države je povoljno uticala na sortu grožđa, pa se malbek veoma brzo rasprostranjivao. Zbunjujuća je činjenica da je ova sorta, koju je već celi svet positovetio sa Argentinom, bila na spisku vrsta koje treba iskoreniti početkom 90 - tih godina prošlog veka. Tada je od 50 000 hektara ostalo samo 10 000. Danas je u Argentini posađeno oko 25 000 hektara i 75% od ukupne svetske površine posađenog malbeka se nalazi u Argentini.

Upravo je ova zemlja zadužena što je malbek postala jedna od 18 vrhunskih sorti grožđa, koja se gaji u 7 država i čija je popularnost sve veća i veća. Malbek se gaji u Čileu, Boliviji, SAD, Australiji, Meksiku, Portugaliji, Kandai, Novom Zelandu, Južnoj Africi.

Gajenje malbeka

Malbek grožđe

Malbek je sorta grožđa koja se uglavnom raste pripijena uz zemlju. Listovi su mu srednje veličine, tamnozelene boje, hrapavi su i obično se sastoje iz tri dela, a u nekim slučajevima mog biti celoviti ili da se sastoje iz 5 delova. Krajevi listova imaju tendenciju da se savijaju ka spolja. Imaju veoma karakterističnu formu u obliku slova V. Seme malbeka je srednje veličine i ako se zasadi na pravom mestu, daje male i okrugle plodove.

Malbek ima potencijal da daje dobre berbe i da dobro podnosi kišne periode tokom branja, a u pojedinim sezonama može davati i veoma malo grožđa. Malbek uspeva na višoj nadmorskoj visini, jer ako je ona nešto niža, teško će postići potrebnu kiselost za dobijanje određenog ukusa vina. U višim predelima, gde postoje različita variranja temperature, ovo grožđe sakuplja više kiselina.

Jedan od glavnih problema da ova sorta grožđa ne bude rodna jeste korišćenje đubriva koje sadrži azot, a takođe i podloga koja se koristi i koja lako usvaja nitrate iz zemljišta. Malbek se orezuje, a kada grozdovi nisu dobro pričvršćeni, mehaničko sakupljanje se može sprovesti, a da se plodovi ne oštete.

Karakteristike malbeka

Kada su klimatski uslovi nešto hladniji, od malbeka se mogu proizvesti dobro balansirana vina lepe boje, koja nisu mnogo aromatična i koja su laganija od vina koja se proizvode od Kabernea.

Voćni ukusi koji se mogu osetiti u malbeku podsećaju na trešnje, borovnice, šljive, nar i kupine. Malbek može imati i druge arome kao što su čokoladno mleko, kafa, melasa, kokos, duvan i biber.

Kiselost je srednja, kao i gorčina. Zahvaljujući jarkoj boji i taninima, malbek se često koristi za mešanje sa drugim vinima.

Malbek

Treba razgraničiti vina od malbeka koja se proizvode u Argentini i ona koja se proizvode u Francuskoj. Ukusi koji preovladavaju u argentinskim vinima su voćni, dok francuska vina imaju ukus začina, kože, ribizle, čubra i šljiva. Francuski malbek je kiseliji, pa to doprinosi da ima nešto pikantniji ukus.

Zbog srednje gorčine i kiselosti, malbek iz Francuske treba da odstoji duže. Smatra se da se najbolje sorte malbeka proizvode u Argentini, dok se u Francuskoj malbek koristi kao sorta za kupažiranje sa sortama kaberne fran, pti verdo, merlo, kaberne sovinjon u okolini Bordoa, a u dolini reke Loare se meša sa kaberne franom i gameom.

Serviranje malbeka

Vina koja se proizvedu od sorte malbek se ne mogu pohvaliti dugotrajnim ukusom kao kaberne sovinjon. Malbek se slaže sa pačetinom, jagnjetinom, govedinom, pilećim batacima, telećim stekom. Odlično se kombinuje sa pečurkama, plavim sirom i jelima sa kuminom.

Malbek se odlično slaže sa začinima koji imaju aromu dima - ruj, majčina dušica, dimljena aleva paprika, ruzmarin, peršun. Takođe, slaže se i sa korijanderom, karanfilićem, vanilom, belim lukom, mladim lukom, klekom, biberom i sosevima za roštilj.

Malbek možete servirati sa pečenim povrćem, paprikom, rukolom, cveklom, krompirom, sočivom i crnim pasuljem. Što se tie sireva, najbolje se slaže sa polutvrdim kravljim i kozjim sirom. Uz bilo koju hranu da ga poslužite, trebalo bi imati na umu da je najbolja temperatura za malbek 21 stepen, a upravo će ona dočarati dijapazon ukusa koje nudi ovo vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji