Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Galna kiselina - svojstva, izvori i koristi

Galna kiselina - svojstva, izvori i koristi

Kiril MihailovKiril Mihailov
Pomoćnik kuvara
59
Hmelj sadrži galnu kiselinu

Galna kiselina je vrsta organske kiseline i široko je rasprostranjena u prirodi. To je proizvod dobijen putem alkalne ili kisele hidrolize tanina biljaka, orašastih plodova ili pečuraka koji su bogati ovim jedinjenjima.

Hemijski se drži kao reduktor, on je adstrigent je antioksidans. Koristi se u mastilima i bojama i često se koristi u farmaceutskoj industriji.

Hrana sa galnom kiselinom

Galna kiselina postoji slobodno ili je pričvršćena za tanine većine biljnih vrsta, ali je u nekima je i u većim količinama /pogledaj galeriju/.

Ističu se lešnici, orasi, grožđe, nar, ruj i zeleni čaj. Takođe se nalazi u ružama, borovnicama, manovom medu, hmelju, kakau, mangu i drugom voću i povrću, kao i u nekim pićima kao što su vino i čaj.

Količina galne kiseline u grožđu i vinu zavisi od sorte grožđa, prerade i čuvanja. U zelenom čaju sadržaj je visok, ali kakao sadrži više od zelenog čaja i crvenog vina.

Svojstva galne kiseline

Osim poznatih antioksidansnih svojstava, galna kiselina ima i protivvirusna i protivgljivična svojstva. Osim toga, ova kiselina uništava ćelije raka, bez oštećenja zdravih tkiva. Ona neutralizuje slobodne radikale koji oštećuju ćelije.

Ustanovljeno je da galna kiselina pokazuje citotoksičnost na ćelije raka bez oštećenja zdravih ćelija. Dokazano je da galna kiselina ima antikancerogenu aktivnost kod leukemije, raka prostate, pluća, želuca, pankreasa i debelog creva, dojke, grlića maternice i jednjaka.

Ostale medicinske primene koje se nalaze u galnoj kiselini su kao adstrigentno sredstvo u crevima i kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja. Takođe je sirovina za dobijanje antimalarijskog sredstva. Ima visok potencijal protiv starenja ćelija tako što stabilizuje kolagen i štiti ga od prekomerne razgradnje, tako što na taj nain ćelije duže ostaju mlađe i zdravije.

U raznim proučavanjima je dokazano da galna kiselina ima protivgljivično, antibakterijsko, antivirusno, antialergijsko, protivupalno, antimutageno, antikolesterolsko, kod gojaznosti i imunomodulatorno delovanje.

A takođe se manifestuje neuroprotektivni, kardioprotektivni, hepatoprotektivni i nefro protektivni potencijal.

Koristi od unosa napitaka i hrane, koji sadrže galnu kiselinu je mnogo i pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja čoveka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji