Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Crvena detelina

Crvena detelina

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190155
Crvena detelina

Crvena detelina /Trifolium pretense/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Ima uspravnu stabiljku visine 10-15 cm. Cvetovi su joj roze i crvene boje. Listovi su zeleni i okrugli, sa svetlozelenim šarama u sredini. Crvena detelina cveta od maja do jula. Može se sresti na livadama širom naše zemlje, u Evropi i Aziji, ali i u Severnoj Americi.

Crvena detelina ima dugu istoriju kao hrana za stoku, ali se koristi i kao lek, zahvaljujući mnogim korisnim svojstvima.

1930. godine crvena detelina postaje veoma popualrno sredstvo protiv raka, a najčešće se prepisuje za rak jajnika, dojke i limfnog sistema. Srpaste brazde na listovima crvene deteline su se smatrale znakom da ova biljka može pomoći kod katarakte.

Sastav crvene deteline

Među glavnim komponentama crevene deteline su flavonoidi, fenolni glikozidi, masne kiseline, skrob, kumarini, mineralne kiseline, eterično ulje, salicilati, sitosteroli i izoflavoni.

Izoflavoni su hemijske supstance biljnog porekla, koje prouzrokuju isti efekat u telu kao i estrogeni. Ova biljka sadrži fosfor, niacin, kalijum, vitamine C i E, magnezijum, hrom, kalcijum, soli bakra i gvožđa, antitumorne komponente.

Branje i čuvanje crvene deteline

Crvena detelina

U lekovite svrhe se koriste nadzemni delovi biljke, koji cvetaju. Crvena detelina se može kupiti i u specijalizovanim radnjama u vidu osušenih cvetova ili kao dodatak ishrani.

Koristi od crvene deteline

Crvena detelina ima antispazmično, antiupalno, umirujuće dejstvo i potpomaže iskašljavanje. Ova biljka poboljšava rad ženskih polnih hormona, ublažava simptome predmenstrualnog sindroma i koriguje neprijatne reakcije poput povišenog krvnog pritiska i nalete toplotnih talasa.

Crvena detelina jača organizam nakon uzimanja kortikosteroida i raznih antibiotika. Pomaže kod raznih ženskih problema, poput gubitka koštane srži, koji se povezuje sa osteoporozom, kod mastitisa, belog pranja, talasa vrućine i menopauze.

Crvena detelina se može uzimati kao zamena terapiji za hormonalne probleme, klimakterijum, krvarenje materice, bronhitis, prehladu, nedostatak apetita, itd.

Crvena detelina pomaže kod bolesti kardiovaskularnog sistema, reguliše nvo hemoglobina, gonizira glatku muskulaturu krvnih sudova. Potpomaže pročišćenje bubrega, pomaže kod problema sa zglobovima, problema sa jetrom. Crvena detelina je veoma delotvorna kod kožnih problema /psorijaza, akne, ekcem, itd./, deluje antispazmatično kod prehlade, kašlja, bronhitisa.

Spolja se crvena detelina detelina koristi u vidu melema i krema. Za unutrašnju upotrebu se koristi u vidu čaja, tinkture, kapi, tableta.

Biljka crvena detelina

Narodna medicina i crvena detelina

U narodnoj medicini se ova biljka koristi za lakše ostajanje u drugom stanju. Ona se preporučuje za upalu dojki, oboljenje zglobova, ekcem, psorijazu, gušavosti, pročišćenje krvi, kao diuretik i kao sredstvo za iskašljavanje.

Obloge za spoljašnju upotrebu se se prave tako što se 2 kašike crvene deteline dodaju 1 šolji kipuće vode. Treba da se kuva 5 minuta, procedi se i od dobijene smese se prave obloge.

Za pravljenje čaja se 1 kašika crvene deteline preliva 300 ml kipuće vode. Tako se kuva 10 minuta i onda se procedi. Dobijeni čaj se pije 3 puta dnevno, 30 minuta pre obroka po 100 ml.

Isitnjeni cvetovi biljke se koriste kod žarenja koprivom i ujeda insekata. Kod psorijaze i ekcema se koriste tinkture za unutrašnju upotrebu. Za ispiranje očiju kod konjuktivitisa se može koristiti razređena tinnktura. Kod upornog suvog kašlja se pije sirup, koji se pravi od čaja.

Štetnost crvene deteline

Ekstrakt od deteline ima veliku koncentraciju izoflavona. Zbog toga ne bi trebalo da ovu biljku koriste deca, trudnice i dojilje. Ekstrakt ne bi trebalo da uzimaju osobe koje več koriste preparate za hormone sa estrogenom, adrogenom, progesteronom i njihovim derivatima. Zbog visokog rizika od krvarenja, crvena detelina se ne sme uzimati u kombinaciji sa belim lukom, aspirini, đumbirom i ginko bilobom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas