Verovatno svako zna da da se pod nazivom pasta podrazumevaju različite vrste testenina, čija je upotreba široko rasprostranjena po Italiji. Međutim, iznenadićete se raznovrsnošću ovih makarona.
Predlažemo da vidite koje su najpopularnije vrste u Italiji. Tako biste sigurno uštedeli dosta glavobolje, ako odlučite da posetite italijanske restorane i poželite da naručite tačno određenu vrstu paste.
Anđeoska kosa /Capelli D’angelo/ - ovo je duga i tanka testenina, finija od običnih špageta. Obično su zavijeni u loptu. Zbog svoje strukture značajno brže se spremaju. Pogodne su za laganija jela.
Aneleti /Anelletti/ ili po naški kazano - prstenčići. Aneleti mogu biti različitih veličina. Kombinuju se povrćem i mogu se upotrebljavati za pripremu salata egzotičnijeg izgleda ili da se stave u supe, kada ste raspoloženi za složenije kulinarske eksperimente.
Ačini di pepe /Acini di Pepe/ - ovo je sitna testenina, koja im aoblik zna bibera. Mogli bismo je uporediti sa ukusom kus kus-a, poznatim u balkanskom kuliranstvu. Mogu da se koriste za salate i supe, jer se savršeno slažu sa sa povrćem.
Bukatini /Bucatini/ - su debele špagete, koj emeđutim imaju rubu u sredini. Bukatini se kuvaju otprilike 9 minuta, nakon čega mogu da se pomešaju sa pastom od maslina, mesom, sirom, povrćem, jajima ili morskim plodovima.
Slova - /Alphabet Pasta/ - bez sumnje makarone u obliku slova su omiljena vrsta testenine za mališane. Stavljajući tzv. Alphabet Pastu u supu ili salatu, sigurno ćete na svoju stranu privući čak i one mališane koji ne vole da jedu.
Vermičeli /Vermicelli/ - testenina, koja se još naziva "mali crvi". Aromatizuje se različitim vrstama sosova. Vermičeli udovoljavaju svim osećajima i vizuelno su privlačni pre nego što su isprobani. Izgledaju kao fida.
Džemeli /Gemelli/ - su dve tanke špagete koje su zajedno usukane. Džemeli mogu da se kombinuju sa sosovima na bilo kojoj osnovi, s obzirom da idu dobro uz mesne proizvode, povrće, mleko i jaja.
Džili /Gigli/ - pasta konusnog oblika, koja liči na cveće sa savijenim listićima. Džili je pogodna za bogatije i teške sosove, kao i za lagane. Kobinujte hrabro sa sirom, masnim mesom, morskim plodovima.
Dziti /Ziti/ - pasta cevkastog oblika. Veoma dobro se kombinuje sa sa jelima od mesa, ali ne smeta da je jedu i vegetarijanci. Nazivaju je još i "mladenci" poduže su i i imaju sitne uzdužne rezove. Dziti se dobro kombinuju sa gustim sosovima i zapečenim jelima.
Ditali /Ditali/ - su makarone koje liče na naprstke sa otvorima sa obe strane. Manja vrsta ditalija je poznata kao ditalini. Kao i gore navedene vrste testenine, ditali je odgovarajuć za supe, salate, razna jela.
Elbou makaroni /Elbow Macaroni/ - su kratke šuplje makarone, blago savijene na oba kraja. Pogodne za razne vrste salata, supe i kuvana jela. Potiče iz Centralne i Severne Italije, gde su se najviše koristili za supe.
Kavatapi /Cavatappi/ - ovo su zapravo šuplje, ali ne mnogo debele cevaste makarone, blago savijene u spiralu. Dobro se kombinuju kako sa laganim, tako i zasićenijim sosovima. Pogodne su za mesna i posna jela, a njihov neobičajni izgled daje zanimljiv izgled svakom jelu.
Kavateli /Cavatelli/ - je sitna testenina, koju bi neki mogli uporediti sa minijaturnim zemičkama za hot dog. Kavateli mogu da se začine na razne načine i savršeno se kombinuju sa mesom, pavlakom, morskim plodovima i povrćem.
Kampanele /Campanelle/ - makarone veoma čudnog oblika. Ipak bismo mogli da uporedimo sa kupom, sa valovitim ivicima. Kampanele se dobro kombinuju sa sosovima na bilo kojoj bazi. Uspešno se primenjuje u hladnim salatama.
Kapeleti /Cappelletti/ - izgledaju kao kapice koje liče na tortilje. Kapeleti idu sa nadevom i serviraju se obično uz bujon. izuzetno su popularni i voljeni u regionima gradova Modena i Bolonja.
Kasareče /Casarecce/ - su sitne makarone za koje bismo mogli reći da su slične praznoj mahuni, savijenoj na jednom kraju. Kasareče se savršeno kombinuje sa raznim začinjenim sosovima i kuvanim jelima.
Konkilie /Conchiglie/ - ovo je vrsta testenine, koja je izvan Italije poznata kao školjkice. Konkilie mogu biti različitih veličina, sitnije mogu da se stavljaju u supu, a krupnije u salatu. Najveće pak mogu da se pune različitim sirevima, povrćem i mesom.
Spirale /Riccioli/ - su ne mnogo široke trakice uvijene u spiralu. Zbog svog unikatnog oblika, ova vrsta paste je izuzetno pogodna za razne sosove, s obzirom da svojom formom zadržava sos.
Lazanja /Lasagna/ - tanak, dugačak i širok list. Može da se kuva i peče. Kombinuje se sa različitim sosovima, sirom, mesnim proizvodima. Nekoliko takvih listova se naziva Lasagne. Omiljena vrsta paste u celom svetu.
Linguini /Linguine/ - duge i pljosnate špagete, koje dobro podnose svakakve ukuse. Liguini su savršen način za bogaćenje laganijih salata. Nazivaju se još i Linguine, što u prevodu znači jezičci, a naziv nose prema svom pljosnatom obliku.
Manikoti /Maniccoti/ - velike šuplje trubice, koje bi mogle biti napunjene svime što volite da jedete. Manikote punite miksom od mesa, kačkavalja i povrća, zalijte ukusnim sosom i zapecite!
Mafalda /Mafalda/ - široke trakice talasastih ivica. Uspešno se kombinuju sa jelima od mesa i povrća. Mafalda je pljosnata testenina sa trakicama, slična tankoj lazanji, isečenoj na male zalogaje.
Orekiete /Orecchiette/ - još nazvana i male uši zbog svog oblika. Orekiete su u potpunosti pogodne za jake sosove i salate. Podsećaju na male školjke i omogućavaju sosu da uđe u njih.
Orzo /Orzo/ - zrna male testenine, koja podsećaju na ječam. Možete ih koristiti da obogatite supe. Osim u italijanskoj, orzo je izuzetno popularan i u grčkoj kuhinji.
Papardele /Pappardelle/ - pljosnate i široke trake, koje se serviraju sa bogatim i jakim sosovima. Ova vrsta testenine se najviše konzumira tokom zimskog perioda. Papardele se razlikuju od [Fetučini testenine po tome, što se pravi testo od širokog lista, ali trakice su mnogo šire.
Pastina /Pastina/ - veoma sitna testenina, najčešće zvezdolikog oblika. Koristite u supama i različitim drugim jelima. Pastina je najmanja vrsta testenine koja uopšte može da se proizvede. Pravi se od pšeničnog brašna i može da sadrži jaja.
Pene /Penne/ - izgledaju kao cevčica, dijagonalno isečena. Pene je pogodna za kombinaciju sa širokim spektrom sosova i proizvoda. Uspešno se primenjuje i prilikom pravljenja pečenih jela.
Pipe rigate /Pipe rigate/ - testenina, koja podseća na puževu kućicu. Sitnija vrsta ove testenine je poznata kao ripete rigate. Obe vrste testenine se kombinuju sa kremovima od pavlake ili sosovima sa mesom.
Ravioli /Ravioli/ - vrsta paste kvadratnog oblika i talasastih ivica. Po pravilu, raviole su punjene sirom, mesom ili povrćem. Ravioli su analogni peljmenima, ali mogu biti servirani i kao desert.
Rigatoni /Rigatoni/ - široke, šuplje cevi, blago zakrivljenene oba kraja. Veće su od Pene makarona i od Dziti makarona i blago su zaobljene na oba kraja. Rigatoni spadaju u najveću vrstu testenine. Potiču iz Rima.
Rotini /Rotini/ - kratki fusili koji se dobro kombinuju sa mesom, pavlakom, sirom i povrćem. Ime potiče iz 17. veka i znači "mali točkovi". Potiču iz južne italije. Rotini se veoma često koriste u salatama sa testeninom.
Ruote /Ruote/ - zanimljivog oblika, sitna testenina, oblikovana kao točak na kočijama. Koristite ruote da biste napravili salatu interesnatnijom i dugačijom! Prekrasne su za supe i salate sa testeninom.
Špagete /Spaghetti/ - najrasprostranjenija vrsta testenine u celom svetu. Tu su dugačke i tanke makarone. Kao što već sami ustanovili, špagete mogu biti začinjene najrazličitijim sosovima. Zahvaljujući tom epostaju omiljena hrana mnogih.
Taljatele /Tagliatelle/- dugačke i pljosnate trakice. Taljatele se serviraju sa velikim spektrom sosova, ali najukusnije su definitivno sa sosom koji sadrže meso. Klasične pljosnate špagete su širine 8 mm.
Tortelini /Tortellini/ - blago savijena testenina sa nadevom. Tortelini su obično punjeni mesom, sirom ili povrćem.
Tortiljoni /Tortiglioni/ - makarone cevastog oblika. Koriste se za dekoraciju salata ili za bogaćenje laganijih jela.
Farfale /Farfalle/- poznata italijanska testenina, koja liči na trakicu. Na italijanskom reč farfale znači traka. Zbog čudnovatog oblika, ove makarone se preferiraju u nizu kivarskih recepata.
Farfaline /Farfalline/ - testenina, koja u velikoj meri liči na farfale, ali poseduje zaobljeni oblik. Farfaline podsećaju na mašnu. Pogodne su i kuvane i pečene.
Fetučini /Fettuccine/ - ovo su široke i dugačke trake. Kombinuju se sa sosovima i mesnim proizvodima. Bukvalno iz italijanskog, fetučini znači male trake. Prave se od pljosnatih listova testa, isečenih na trake.
Fida /Fideo/ - kratke i tanke špagete koje se najviše koriste u pripremanjuu različitih vrsta supe. Fida je jedna od najpopularnijih i najspremanijih vrsta testenine u brojnim državama širom sveta.
Fusili /Fusili/ - kratke makarone, savijene u spiralu. Posebno su omiljene za supe, salate i jela za decu, zbog svog zabavnog izgleda. Kada se skuvaju, fusili narastu i mogu da zadrže bogatu količinu sosa.
Nudle sa jajima /Egg Noodles/ - testenina za čiju se pripremu koriste jaja. Tu su talasaste trakice koje mogu da budu šire ili uže. Na njih mogu da se stave paradajz sosevi, sirevi ili mesni proizvodi. Pogodni su za razne eksperimente, tako da je dovoljno samo da se prepustite mašti.
Tripolini /Tripolini/ - makarone koje donekle podsećaju na kravatu.
Trotole /Trottole/ - upletena, šuplja testenina, omotana oko centralnog dela.
Tubini /Tubini/ - duguljaste cevčice od testa, pogodne za lagana i jaka jela.
Tanke špagete /Thin Spaghetti/ - tanke špagete, pogodne za laganija jela.
Radiatori /Radiatori/ - sitne makarone, koj epodsećaju na radijator. Slomljenijim izgledom su pogodne za interesantne salate. Mogu da budu preliveni različitim sosevima.
Redžinete /Reginette/ - široke trake, savijene sa obe strane.
Roketi /Rocchetti/ - kratka rebrasta pasta, pogodna za brze salate i kuvana jela.
Rotele /Rotelle/ - makarone u obliku malih točkova, koji može varirati od boje do boje. Obično su žućkasti, zeleni, crveni ili ljubičasti.
Komentari