Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Narodna medicina sa kamilicom

Narodna medicina sa kamilicom

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Narodna medicina sa kamilicom

Narodna medicina nudi lečenje bez hemije i zbog toga se popularnost ovog načina rešavanja zdarvstvenih problema ne opada. Biljke su osnovna sirovina narodnih lekova, a u našoj državi kamilica je najšire korišćena među njima i smatra se tradicionalnim lekovitim sredstvom. Ovo važi i za cel Evropu.

Lekovita svojstva kamilice su mnogobrojna i zbog toga je primena biljke višestruka, ali ipak ona se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za umirujuće delovanje i masovno se primenjuje kod problema sa snom. Veoma je popularna kod komplikacija dijabetesa.

Masovna upotreba kamilice ipak je široko rasprostranjena kod prehlada. Prehlada i visoka temperatura obično su tretirani čajem ili napitom od kamilice. Kod stomačnih problema akođe se pre svega setimo ove biljke zbog proivupalnih i antimikrobnih svojstava koje poseduje.

Za visoke nivoe šećera u krvi i visokog holesterola preporučuje se profilaktika čajem biljke. On je takođe koristan i kod kamenja u bubrezima i upalnim procesima mokraćne bešike. Uporne glavobolje i napadi migrene veoma dobro reaguju.

Čaj od kamilice

Kod problema sa gornjim disajnim putevima inhlalacije i grgljanje kamilicom deluju brzo i lekovito. Uspešno se korisi i hladni napitak od kamilice, pre svega kod upale očiju.

Spoljašnja upotreba kamilice nije manje zastupljena, nego unutrašnji unos. Obloge sa kamilicom su ponovo najčešće primenjivano sredstvo kod raznih spoljašnjih upala. Otok oko očiju i tamni krugovi kod premora se obično tretiraju oblogama od napika od kamilice.

Za psorijazu takođe se preporučuje tretiranje upalnih mesta čajem ove biljke zbog umirujućeg i antiupalnog dejstva njenih sastojaka bizabolola, gamazujena, apinegina i luteolina.

U svakom domu može da se nađe paketić sušene kamilice za neizbežne povrede, posekotine, ogrebotine i druge iritacije kože.

Poparena ili skuvana, kamilica je pogodna za čišćenje kože lica, kako bi se uklonila ne samo suvišno insistiranje, već i za profilaktiku iritiranih područja.

Inhalacije sa kamilicom

Posvetljivanje kose koje dame obično primenjuju tokom toplih meseci godine, najnežnije za kosu vrši se napitkom od kamilice. Ona dobro deluje i proiv peruti.

Za domaću upotrebu potrebni su cvetići kamilice zajedno sa malim delom drške. Oni se suše i čuvaju na hladnom i suvom mestu.

Pomozite sebi ovim korisnim čajevima od kamilice ili pak pripremite ovu toaletnu vodu sa kamilicom za suvu kožu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest