Bonapeti.rs»Članci»Hormoni»Testosteron

Testosteron

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Molekul testosterona

Testosteron je steroidni hormon, koji pripada grupi polnih hormona. Ovaj hormon se luči u testisima kod muškaraca i u jajnicima kod osoba ženskog pola, a u u malim količinama se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama. Testosteron je glavni muški hormon i anabolički steroid.

Koa i kod muškaraca, tako i kod žena, testosteron ima važnu ulogu za zdravlje i dobro fizičko stanje organizma. Testosteron, pored što utiče na seksulanu aktivnost, koja podrazumeva i regulisanje libida, plodnost i mišićnu masu, on utiče i i na povećanje energije. U normalnim okolnostima muškarci proizvode 40 - 60 puta više testosterona od žena, ali žene su dosta osetljivije na ovaj hormon.

Kada testosteron dospe u krv, on se transportuje do organa i tkiva gde se transformiše u dihidrotestosteron. To ujedno predstavlja i aktivni oblik tesosterona. Dihidrotestosteron je 10 puta aktivniji od testosterona i direktno je odgovoran za ćelavljenje i mutaciju glasa. Nažalost, ovaj aktivni oblik testosterona negativno utiče na prostatu - često stimuliše stvaranje raka u tom delu.

Uloge testosterona

Hormon testosteron

Testosteron ima važne uloge u organizmu čoveka. On smanjuje nivo holesterina, potpomaže rast kostiju, povećava sintezu proteina.

Kod muškaraca testosteron učestvuje u formiranju sekundarnih polnih karakteristika i reguliše proizvodnju steroida. On je odgovoran za razvoj maljavosti, penisa, prostate, adamove jabučice. Testosteron utiče i na izragnju mišića i razgradnju mišićnog tkiva.

Važno je naomenuti da testosteron nije jedini hormon koji utiče na muški karakter. Od velike je važnosti odnos testosterona i ženkog horomna, estradiola, koji se takođe proizvodi u organizmu muškarca.

Testosteron stimuliše masne žlezde na koži, pojačava seksualnu želju i podstiče agresivno ponašanje.

Zahvaljujući testosteronu, osetljivost na bol se smanjuje, n stimuliše proizvodnju feromona, a može dovesti i do gubitka kose. Testosteron podstiče orijentaciju u prostoru. Dokazano je da žene koje imaju nizak nivo testosterona imaju veće poteškoće u parkiranju auta.

Žena sa brijačem

Kora centralnog mozga stimuliše sekreciju testosterona, kada se čovek nalazi u stanju sreće i uzbuđenja, upravo onda kada je organizmu ovaj hormon i potreban. Međutim, kada se čovek nalazi u stanju napetosti ili ljutnje, brzina proizvodnje testosterona znatno opada.

Normalni nivo testosterona

Kod muškaraca, normalni nivo testosterona je između 300 - 12000 ng/dl, a kod žena 20 - 75 ng/dl. Slobodni testostron kod muškaraca je između 15 - 45 pg/ml, i 1 - 3 pg/ml kod žena.

Visok nivo testosterona

Visok nivo testosterona u organizmu može ostaviti razne negativne posledice. Kod previše visokog nivoa testosterona se povećava rizik od stvaranja tumora u jetri i bubrezima, poremećaji u radu srca i druge kardiološki problemi.

Ustanovljena je i povećana sklonost za stavranje opasnih trombova u mozgu. Visoke doze testosterona mogu dovesti do teških psihićkih oboljenja, koja traju dugo i veoma teško se leče.

Testosteron

Kod dugotrajnog unošnja velikih količina hormona u telo se primećuje poremećaj spermatogeneze. Kod žena se neželjene posledice visokog nivoa testosterona manifestuju u vidu povećane maljavosti, neredone menstruacije, pridobijanje muških crta lica. Moguć je i izostanak ovulacije.

Nizak nivo testosterona

Nizak nivo ovog hormona može dovesti do niskog samopouzdanja, nedostatak libida, osećaj slabosti i opšti osećaj tonusa.

Simptomi niskog nivoa testosterona su popodnevna pospanost, skupljanje sala u oblasti stomaka, izostanak jutarnje erekcije, slabljenje muskulature. To su sve simptomi koji su karakteristični za starije osobe. U takvim slučajevima treba potražiti razloge.

Ako se ne preduzmu potrebne mere kod niskog testosterona, opasnosti za zdravlje su mnogobrojne. Dokazano je da takvo stanje daje predispozicije za razvoj kardiovaskularnih problema, povećava rizik od infarkta i moždanog udara. Druga negativna posledica je razvoj osteoporoze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas